Απορρίπτουν οι ηγέτες της ΕΕ τις ποσοστώσεις για τους μετανάστες

Απορρίπτονται από Ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ο Πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αλλεπάλληλες πιεστικές παραινέσεις από τον ΟΗΕ και από άλλους οργανισμούς η ΕΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό πρόβλημα τόσο δεχόμενη στο έδαφός της μετανάστες όσο και ανακουφίζοντας τις βασικές χώρες υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες «βουλιάζουν» υπό το μεταναστευτικό βάρος κυρίως από την Μέση Ανατολή και την βόρεια Αφρική. Επίσης, ο ΟΗΕ έχει επικρίνει την απόφαση της ΕΕ για «αντιμετώπιση των διακινητών μεταναστών» με στρατιωτικού Τύπου επιχειρήσεις, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανακατανομής των μεταναστών, όπως τουλάχιστον αναφερόταν στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανάλογα με τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας μέλους, είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών-μελών να εμφανίζονται αντίθετες και αρκετές ακόμα να έχουν ενστάσεις. Βρετανία και Γαλλία εξέφρασαν τις πιο «ηχηρές» αντιδράσεις. Οι γαλλικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει το χτίσιμο ενός φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία και ανακοίνωσε ότι μονομερώς «παγώνει» την  συμμετοχή της στην συνθήκη του Δουβλίνου, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα δέχεται πίσω μετανάστες που χρησιμοποιούν την Ουγγαρία ως ενδιάμεσο σταθμό για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα έχοντας έρθει από χώρα εκτός ΕΕ.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν, μόνο, όπως αναφέρει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters να υποδεχθούν 40.000 αιτούντες άσυλο από την Ιταλία  και την Ελλάδα ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση των μεταναστών στη Μεσόγειο, αλλά θα αναβάλουν την απόφαση για το πώς θα κατανεμηθούν αυτοί να λυθεί μέσα στην επόμενη διετία.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στα κράτη-μέλη για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες» είπε ο Ντόναντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία συζητείται το μεταναστευτικό. «Θα χρειαστεί χρόνος για να χτίσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση» τόνισε.

Η ΕΕ θα συζητήσει ένα σχέδιο για το μεταναστευτικό που θα δίνει αυξημένες εξουσίες στην Frontex για την καταγραφή των μεταναστών και την απέλασή τους, ενώ δεν θα επικεντρωθεί στην ανακατανομή των μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ (σ.σ. αυτό που επικρίνει  ΟΗΕ). «Πρώτα και κύρια πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αυτοί που δεν ζητούν νόμιμα άσυλο, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη» είπε ο Τουσκ.

Στη Σύνοδο Κορυφής τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να συμφωνήσουν στην κατανομή 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία, 16.000 από την Ελλάδα) σε διάστημα δύο χρόνων. Πρόκειται, όμως, για σταγόνα στον ωκεανό. Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 600.000 μετανάστες κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ πέρυσι. Τα τελευταία στοιχεία από τη Frontex, αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε από 61.500 το 2014 σε 153.000 φέτος.

Ευρωπαϊκή Ένωσηπρόσφυγες