Στους Κούρδους του YPG/YPJ η, στρατηγικής σημασίας, πόλη Ταλ Αμπιάντ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας - Εκδιώχθηκε το ISIS

Οι κουρδικές δυνάμεις των οργανώσεων YPG/YPJ και οι σύμμαχοί τους έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την συριακή πόλη Ταλ Αμπιάντ, στα σύνορα με την Τουρκία, η οποία είχε πέσει στα χέρια της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συμβολή στην επικράτηση των Κούρδων είχαν και οι αεροπορικές επιδρομές του δυτικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. Τελικά οι ένοπλοι του «Ισλαμικού Κράτους» υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν στην πόλη Ράκκα, την οποία έχουν ανακηρύξει «πρωτεύουσα»,  προς το παρόν, του ισλαμικού Χαλιφάτου.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα από άποψη στρατηγικής, καθώς η Ταλ Αμπιάντ είναι κομβικό σημείο διέλευσης για τους τζιχαντιστές μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας. Η Ταλ Αμπιάντ, στην επαρχία Ράκκα, η οποία αποτελεί προπύργιο του ΙΚ στη Συρία, ήταν ένα από τα δύο σημαντικότερα άτυπα σημεία διέλευσης με την Τουρκία μέσω του οποίου η εξτρεμιστική οργάνωση διακινούσε όπλα και μαχητές. Επί της μεθορίου αυτής, στο Ι.Κ. μένει πλέον το σημείο διέλευσης στη πόλη Τζαράμπουλους, στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου, καθώς και δευτερεύουσες δίοδοι.

«Στο εξής, οι τζιχαντιστές στις επαρχίες Ράκα και Ντάιρ Αζούρ στην ανατολική χώρα, θα πρέπει να διασχίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φθάσουν στα τουρκικά σύνορα», είπε ο κ. Ραχμάν από το Παρατηρήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάτι που προφανώς δυσχεραίνει τη δράση τους.

Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία συνδέεται με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, συριακό παρακλάδι του PKK, είχαν εξαπολύσει στις 11 Ιουνίου ευρεία επιχείρηση ανακατάληψης της Ταλ Αμπιάντ έχοντας την υποστήριξη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και άλλων οργανώσεων ανταρτών. Η πόλη είχε καθοριστική σημασία για τον εφοδιασμό και της ίδιας της πόλης Ράκκα.

ISISΚούρδοιΣυρίαΤαλ Αμπιάντ