Η Βρετανία προωθεί σχέδιο ψηφίσματος προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Ο Έντουαρν Φέργκιουσον, Πρέσβης της Βρετανίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δήλωσε ότι η ακριβής διατύπωση είναι ακόμη προς συζήτηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του σερβικού τύπου, με το ψήφισμα που θα τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, η 11η Ιουλίου θα ανακηρυχθεί “Ημέρα Μνήμης”.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν εκτός από τη Βρετανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Ντάνας” του Βελιγραδίου ενώ σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Μπλιτς” τονίζεται ότι το ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη Σερβία, αν και κύριος στόχος της επίθεσης από το Λονδίνο είναι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και ο Πρόεδρός της, Μίλοραντ Ντόντικ.
“Η Βρετανία συντάσσεται έτσι με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ που έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία για την αποδυνάμωση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και του Ντόντικ”, γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, σημειώνει ότι στο ψήφισμα θα αναφέρεται ότι στη Σρεμπρένιτσα διαπράχθηκε γενοκτονία, η Σερβία δεν θα κατηγορείται ευθέως για το έγκλημα αυτό, αλλά με συγκεκριμένο τρόπο θα συνδέεται με αυτό η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία είναι ενήμερη για την υιοθέτηση ψηφίσματος. “Έχουμε την πληροφορία ότι μία μεγάλη δύναμη ετοιμάζει ψήφισμα για τη Σρεμπρένιτσα και το ερώτημα είναι τι θα αναφέρει” δήλωσε ο κ. Ντάστιτς στον τηλεοπτικό σταθμό B92.
Η Βουλή της Σερβίας το 2010, στη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το συνασπισμό Δημοκρατικό Κόμμα (DS) – Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS), υιοθέτησε διακήρυξη στην οποία καταδικάζεται το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα, τον Ιούλιο του 1995, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. “Αναμένουμε με το ψήφισμα να τιμηθούν τα θύματα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα, και εκείνοι που υπέφεραν απ’ όλες τις πλευρές στον πόλεμο, και να ενθαρρυνθούν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης και ένα καλύτερο μέλλον για τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη,” εξήγησε ο Βρετανός Πρέσβης στο Σαράγεβο. Από την πλευρά της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, η Πρωθυπουργός, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς έκανε λόγο για “επίθεση”.
“Όταν κρίνεις τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να εξετάζει αν σταθεροποιούν ή αποσταθεροποιούν την κατάσταση εδώ” είπε η κ. Τσβιγιάνοβιτς σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Fena. Στις 11 του Ιούλη του 1995, περίπου 8.000 Βόσνιοι Μουσουλμάνοι άνδρες και αγόρια απομακρύνθηκαν από τη Σρεμπρένιτσα που ήταν υπό τον έλεγχο της ολλανδικής δύναμης του ΟΗΕ και είχε θεωρηθεί ασφαλές καταφύγιο για τους εκτοπισμένους και εκτελέστηκαν ενώ οι σοροί τους θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στις γύρω περιοχές.
Διεθνή Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), έχουν αποφανθεί ότι τα γεγονότα, τα οποία θεωρούνται ως η χειρότερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνιστούν γενοκτονία, όρο τον οποίο αμφισβητεί η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και αποφεύγει επιμελώς η Σερβία.
Ο διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράτκο Μλάντιτς, δικάζεται στο ICTY για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Είκοσι χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, στον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι η Βοσνία παραμένει ένα εύθραυστο κράτος με την οικονομία της σε στασιμότητα εξαιτίας του πολύπλοκου συστήματος κατανομής της εξουσίας και των εντάσεων μεταξύ των δύο συστατικών οντοτήτων.