Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Νταβούτογλου και η κυβέρνηση

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μαζί με το σύνολο της κυβέρνησής του προκειμένου να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Οι παραιτήσεις έγιναν δεκτές από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμμετείχε στο κυβερνητικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dogan.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πρόκειται για διαδικασία προβλεπόμενη από το Σύνταγμα δεδομένου του ότι το ΑΚΡ που τώρα ήλεγχε την κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει στις εκλογές της Κυριακής την απόλυτη πλειοψηφία. Στην Άγκυρα έχουν, ήδη, αρχίσει συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, χωρίς, όμως, να έχει τίποτε ξεκαθαρίσει δεδομένου ότι το εθνικιστικό κόμμα MHP, προς το παρόν, τουλάχιστον αποκλείει την πιθανότητα

Το ΑΚΡ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε στη Βουλή μετά την είσοδο σε αυτήν του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος, του κουρδικού HDP, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 10%, συγκεκριμένα 13%, εξασφαλίζοντας 80 έδρες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ΑΚΡ συγκέντρωσε περίπου 40% και λιγότερες από 276 θέσεις ενώ στόχος του ήταν οι 330 τις οποίες χρειαζόταν για να μπορέσει να προχωρήσει ο Ερντογάν στις συνταγματικές αλλαγές που επιδιώκει προκειμένου το πολίτευμα να μετατραπεί σε προεδρική δημοκρατία και ο ίδιος να αποκτήσει αυξημένες εξουσίες. Το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα, οι κεμαλιστές, συγκέντρωσε 25%.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται ενώ τα πνεύματα στις ανατολικές περιοχές της Τουρκίας παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα μετά από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Ντιγιάρμπακιρ κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την δολοφονία του Αϊτάν Μπαράν, επικεφαλής ισλαμιστικής οργάνωσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, όπως αναφέρουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, ο οποίος πυροβολήθηκε από αγνώστους την ώρα που έβγαινε από τα γραφεία του στη συνοικία Σεχιτλίκ του Ντιγιάρμπακιρ.

Αμέσως μετά την επίθεση που δέχτηκε ο Μπαράν, μέλη της οργάνωσής του Γενί Ιχιά Ντερ, συγκεντρώθηκαν στο σημείο, άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα και συγκρούστηκαν με τους δημοσιογράφους που έσπευσαν στην περιοχή, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Δεν υπάρχει προς το παρόν καμία πληροφορία για τους τρεις νεκρούς. Νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πάντα τους αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε ότι τρεις δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν.

Οι πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσαν τον θάνατο του Μπαράν. Η οργάνωση Γενί Ιχιά Ντερ συνδέεται με το ισλαμιστικό πολιτικό κόμμα Χούντα Παρ που στηρίζεται από συμπαθούντες της οργάνωσης Χιζμπουλάχ, η οποία δρούσε στην περιοχή τη δεκαετία του 1990 και ήταν γνωστή για τις δολοφονικές της επιθέσεις κατά Κούρδων και κατά αριστερών Τούρκων. «Έπεσε μάρτυρας», δήλωσε στέλεχος του Χούντα Παρ στο πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας ότι τον πυροβόλησαν ενώ έβγαινε από τα γραφεία της οργάνωσης.

Την Παρασκευή τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), επίσης στο Ντιγιάρμπακιρ.

HDPκυβέρνησηΝταβούτογλουΤαγίπ ΕρντογάνΤουρκία