Κάμερον: Να παραιτηθεί όποιος Υπουργός διαφωνεί με την παραμονή στην Ε.Ε.

Υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαίτησε από τους Υπουργούς του να ταχθούν στο επικείμενο δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, σε διαφορετική περίπτωση τους κάλεσε να παραιτηθούν, θέση η οποία χαρακτηρίστηκε «άκριτη στροφή» από την ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης προειδοποίησε την Κυριακή στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των (G7) στη Γερμανία ότι οι Υπουργοί πρέπει να ακολουθήσουν τη γραμμή του, η οποία συνίσταται στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. προτού υποβληθεί το ερώτημα για την έξοδο ή την παραμονή στην ένωση των 28 χωρών στον βρετανικό λαό έως το τέλος του 2017. Η δήλωση αυτή του Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αν θέλετε να αποτελείτε μέρος της κυβέρνησης, θα πρέπει να υποστηρίξετε την ιδέα ότι έχουμε δεσμευθεί σε μία διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ενόψει του δημοψηφίσματος και ότι θα καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη ως προς το θέμα αυτό. Η πολιτική μας είναι σαφής: να επαναδιαπραγματευθούμε, να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα είναι προς όφελος της Μεγάλης Βρετανίας και να αγωνιστούμε στη συνέχεια ώστε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ε.Ε.».

Αν και τάσσεται εκ των προτέρων υπέρ της παραμονής της Μεγάλης  Βρετανίας στην Ε.Ε., ο κ. Κάμερον έχει εντούτοις επανειλημμένα πει ότι δεν αποκλείει τίποτε, αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τις παραχωρήσεις τις οποίες επιθυμεί, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα να προτείνει ένα «Brexit». Όμως για πολλούς συντηρητικούς ευρωσκεπτικιστές Βουλευτές, το παιχνίδι είναι στημένο και ο κ. Κάμερον θα συνηγορήσει ό,τι κι αν συμβεί υπέρ της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε..

«Η θέση του είναι αρκετά διαυγής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια ερμηνείας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να αγωνιστούν κατά της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση. Αυτό αντιπροσωπεύει μία στροφή σε σχέση με το τι είχε ειπωθεί μετά τις (βουλευτικές) εκλογές (της 7ης Μαΐου) και, κατά τη γνώμη μου, μία άκριτη στροφή», δήλωσε στο BBC ο πρώην Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Ντέιβις.

Ο ευρωσκεπτικιστής συντηρητικός αναμένει στο εξής πολλές παραιτήσεις από την κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρεται σε ονόματα. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τουλάχιστον πέντε Υπουργοί θα μπορούσαν να υποβάλουν την παραίτησή τους, ανάμεσά τους και ο Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ. «Αν δεν εξασφαλίσουμε ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο, θα είναι έκπληξη αν δεν δούμε έναν ή δύο υπουργούς να παραιτούνται», εκτίμησε επίσης ο Βουλευτής Στιβ Μπέικερ, συμπρόεδρος νέας ομάδας ευρωσκεπτικιστών Βουλευτών.

Στην ομάδα αυτή, που αποκαλείται «Συντηρητικοί για τη Βρετανία», περιλαμβάνονται τουλάχιστον 50 συντηρητικοί Βουλευτές που καλούν για την έξοδο από την Ε.Ε., αν δεν εξασφαλιστούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο επαναπατρισμός ορισμένων εξουσιών στο Λονδίνο. «Ο Ντέιβιντ Κάμερον θέλει σαφώς να διατηρήσει τη Βρετανία μέσα στην Ε.Ε. όποιοι κι αν είναι οι όροι», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ.

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμαΕ.Ε.Κάμερον