Στη Μαφία της Ρώμης εμπλέκεται ο Ιταλός Υφυπουργός Γεωργίας

Σημερινές αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου, εμπλέκουν στην Μαφία της Ρώμης” τον Υφυπουργό Γεωργίας της Κυβέρνησης Ρέντσι, Τζουζέπε Καστιλιόνε, καθώς φέρεται να έχει βοηθήσει στην παράνομη ανάθεση εργολαβιών των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την έρευνα που διεξάγεται στην χώρα και χτες οδήγησε στην έκδοση επιπλέον 44 σύλληψης και αφορά στον ενδεχομένως διαβλητό μειοδοτικό διαγωνισμό βάσει του οποίου ανατέθηκε η διαχείριση του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο Μινέο της Σικελίας, “Cara di Mineo”.

Ο Καστιλιόνε, ο οποίος είναι στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς, η οποία και στηρίζει την Κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, έλαβε χτες κλήση σε απολογία για την υπόθεση. «Όλα αυτά είναι απλώς και μόνον παράλογα, δεν γνωρίζω τίποτα», δήλωσε ο Ιταλός Υφυπουργός.

Για την πρόοδο της όλης έρευνας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς της Ρώμης συνεργάσθηκαν στενά με εκείνους της Κατάνης της Σικελίας, όπου χτες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, οι καραμπινιέροι προχώρησαν σε έφοδο και κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, που περιείχαν κύριας σημασίας στοιχεία, στον Δήμο του Μινέο.

Στην έρευνα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στο ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Λουκά Οντιβιένε, πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Βάλτερ Βελτρόνι. Ο Βάλτερ Βελτρόνι (Walter Veltroni), είναι ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της Ρώμης από το 2001 ως το 2008. Υπήρξε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός πολιτισμού στην πρώτη κυβέρνηση του Ρομάνο Πρόντι.

Παράλληλα, ο  Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ζήτησε “να αντιμετωπισθεί με σωφροσύνη και ανθρωπιά το μεταναστευτικό” και να υπάρξει “αυστηρή καταπολέμηση της παρανομίας και της διαφθοράς”.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε επί του θέματος, πως “όποιος κλέβει πρέπει να πηγαίνει φυλακή. Μια χώρα συμπαγής είναι αυτή η οποία μάχεται ενάντια στη διαφθορά με αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει τους κανόνες πληρώνει μέχρι τέλους”.

Να σημειώσουμε πως οι 44 που συνέλαβαν χθες είναι πολιτικοί και επιχειρηματίες που κατηγορούνται για παράνομη εκμετάλλευση των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών στην Ιταλία, αλλά και για διαφθορά, συμμετοχή σε οργάνωση μαφιόζικου τύπου, διαρκή χρηματισμό, εκβιασμό και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η πρώτη επιχείρηση της αστυνομίας με εντολή των εισαγγελέων για την ίδια υπόθεση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε είχαν συλληφθεί 37 άτομα μεταξύ των οποίων και ο Μάσιμο Καρμινάτι, φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης «Μάφια Καπιτάλε».

Μεταξύ των χθεσινών συλληφθέντων είναι οι:

  • Luca Gramazio, 44 ετών πρώην σύμβουλος του κεντροδεξιού πολιτικού κόμματος Pdl “Λαός της Ελευθερίας” στο δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης και μετά στην Περιφέρεια, γιος του πρώην Ιταλού βουλευτή του κόμματος Pdl Domenico Gramazio.
  • Mirko Coratti, 42 ετών, πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της Ρώμης.
  • Daniele Ozzimo, 43 ετών, πρώην Επίτροπος στο Καπιτώλιο της Ρώμης-Δημαρχείο.
  • Giordano Tredicine, 33 ετών, δημοτικός σύμβουλος και αναπληρωτής συντονιστής στην Περιφέρεια του κόμματος Forza Italia.
  • Massimo Caprari, 45 ετών, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημοκρατικό Κέντρο”
  • Andrea Tassone, 24 ετών, μέλος του “Δημοκρατικού Κόμματος”, πρώην πρόεδρος του Δήμου της Όστια)
  • Pierpaolo Pedetti, 42 ετών, μέλος του “Δημοκρατικού Κόμματος”, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της επιτροπής γάμων στο Καπιτώλιο -Δημαρχείο της Ρώμης.
  • Michele Senese, αρχηγός της Μαφίας της Ρώμης, απομακρύνεται μετά από μια σύντομη συζήτηση που είχε με τον Ιταλό εγκληματία Massimo Carminati.

 

ΙταλίαΜαφία της ΡώμηςΥφυπουργός γεωργίας