Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την αναζωπύρωση των μαχών στα ανατολικά της χώρας, βάζοντας “ταφόπλακα” σε ό,τι είχε απομείνει από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου, καθώς και την αναμενόμενη σήμερα έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και τη χθεσινή ψήφιση, από το ουκρανικό κοινοβούλιο, νόμου, με τον οποίο επιτρέπεται η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.
Η Μόσχα απαντά με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, ότι ο Ρώσος Πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε συνταγματικό του δικαίωμα, μεταξύ άλλων και να ζητήσει τη χρήση ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, ωστόσο, στη σημερινή δύσκολη κατάσταση στα νοτιοανατολικά της χώρας, “είναι σημαντικό να αποφευχθούν τυχόν προκλητικές ενέργειες”.
Μιλώντας στο TASS, ο επικεφαλής της επιτροπής της ρωσικής Δούμας για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (σσ. γεωπολιτικό μόρφωμα της μετασοβιετικής περιόδου στο οποίο μετέχουν μερικές από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες), Λεονίντ Σλούτσκι, ξεκαθάρισε, ότι η ανάπτυξη ξένων στρατευμάτων στο έδαφος της Ουκρανίας, ακόμη και με απόφαση του ΟΗΕ ή της ΕΕ, είναι ενάντια στις συμφωνίες του Μινσκ.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι το Μινσκ-2 δεν προβλέπει τη συμμετοχή ούτε καν κυανοκράνων στον ουκρανικό εμφύλιο.
Πάντως το Κίεβο επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Μόσχα έχει ήδη τακτικό στρατό στα ανατολικά της χώρας, ενώ, οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατηγορούν την ουκρανική κυβέρνηση ότι ευθύνεται για το σπάσιμο της εκεχειρίας και το θάνατο αμάχων.