Έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πραγματοποιείται την Παρασκευή, μετά από σχετικό αίτημα της Λιθουανίας, μετά τον ισχυρισμό του Ουκρανού Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο ότι επίκειται «μεγάλης εμβέλειας» επιχείρηση εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, και ότι μάλιστα περίπου 9.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο Ποροσένκο προχώρησε στην προειδοποίηση αυτή λίγες ώρες μετά τις μάχες στην πόλη Μαργίνκα της επαρχίας του Ντονέτσκ, κατά τη διάρκεια των οποίων φαίνεται ότι οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές αντάρτες πέτυχαν νίκες σε βάρος του ουκρανικού στρατού.
Το Κίεβο προειδοποίησε εναντίον της «γιγάντιας» απειλής να ξαναρχίσουν επιθέσεις από τους φιλορώσους αποσχιστές την επομένη της ανάφλεξης της βίας στην ανατολική Ουκρανία με τουλάχιστον 26 νεκρούς, ενώ η Ρωσία από τη δική της πλευρά υπογράμμισε πως η ειρηνευτική διαδικασία υπάρχει κίνδυνος να «καταρρεύσει».
Τα επεισόδια της Τετάρτης στη Μαργίνκα ήταν τα πιο σοβαρά αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που προέβλεπαν οι συμφωνίες του Μινσκ. Ο «Υπουργός Αμύνης» των αυτονομιστών του Ντονέτσκ χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «πρόκληση από την ουκρανική πλευρά», προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις οδηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πόλεμο. Ο απολογισμός των μαχών είναι όπως πάντα αμφιλεγόμενος. Οι αντάρτες αναγνώρισαν ότι έχασαν 15 άνδρες, ενώ το Κίεβο μιλά για δύο νεκρούς και 30 τραυματίες, αν και αργότερα έγινε λόγος για 26 νεκρούς. Ο ουκρανικός στρατός, που πριν από λίγες ημέρες συνέλαβε δύο στρατιώτες του τακτικού ρωσικού στρατού, υποστηρίζει επίσης ότι σκότωσε τέσσερα μέλη της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας (GRU).
Η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά ότι δικά της στρατεύματα βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους και προειδοποίησε ότι αυτού του είδους τα αιματηρά επεισόδια απειλούν με κατάρρευση την, ούτως ή άλλως, κλυδωνιζόμενη εκεχειρία που ισχύει τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
Από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις και ο ουκρανικός στρατός έχει απώλειες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το μόνο που πέτυχε η «ανακωχή» είναι να περιοριστούν οι μάχες σε μερικά θερμά σημεία του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Όπως παρατηρεί όμως η Le Monde, η μάχη της Μαρίνκα σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή πυρών, αλλά για μια νέα επίθεση των ανταρτών με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών. Οι αρχηγοί τους, άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.