Σύνοδος "Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης": Στα "κάγκελα" η Ουκρανία

Ιδιαίτερα “δύσβατη” και επίπονη είναι η διαδικασία προσέγγισης της ΕΕ με μια σειρά χώρες της πρώην ΕΣΣΔ όπως προκύπτει από τις εργασίες στη Ρίγα της Λετονίας όπου πραγματοποιείται η σύνοδος της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», του “διαύλου”, δηλαδή, μέσα από τον οποίο η ΕΕ προσδοκά την “αγκίστρωσή” της στη ρωσική γεωπολιτική “αυλή”.

Μετά το “μπλοκάρισμα” του κοινού ψηφίσματος της συνόδου από την Αρμενία και τη Λευκορωσία, οι οποίες δεν συμμερίζονται την εκδοχή της ΕΕ περί “προσάρτησης” της Κριμαίας από τη Ρωσία, ακολούθησε νέα επιπλοκή, αυτή τη φορά από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS στο οποίο έχει περιέλθει το προσχέδιο του ψηφίσματος, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας. Αν και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο έσπευσε να δηλώσει ότι το Κίεβο “κατάφερε” να καλυτερεύσει το κείμενο, ωστόσο, πηγή που επικαλείται το πρακτορείο σημειώνει ότι αυτές οι αλλαγές είναι επουσιώδεις.

Εκτός της Ουκρανίας πιέζουν και άλλες χώρες για σαφή αναφορά στο κείμενο της συνόδου της δυνατότητας ένταξής τους στην ΕΕ.

Ανατολική Εταιρική ΣχέσηΕΕΟυκρανίαΡίγα