Η ανισότητα μεταξύ φτώχειας και πλούτου έφτασε σε ύψη ρεκόρ στην πλειοψηφία των κρατών του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου του.
Έτσι, το μέσο εισόδημα του πλουσιότερου 10% των κατοίκων των χωρών του ΟΟΣΑ, είναι 9,6 φορές μεγαλύτερο του εισοδήματος του φτωχότερου 10% του πληθυσμού. Προς σύγκριση, τη 10ετία του ’80, η διαφορά ήταν στο 7 και το 2000 στο 9.
“Η κατάσταση έφτασε σε σημείο καμπής. Η εισοδηματική ανισότητα στις χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ” δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. “Είναι σαφές ότι το υψηλό επίπεδο της ανισότητας είναι αρνητικό για την οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς την επίλυση αυτού του προβλήματος, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη για τα κράτη” πρόσθεσε.
Ενας από τους λόγους αυτής της ανισότητας εντοπίζεται στη μεγάλη διάδοση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης
Η ανισότητα μεταξύ φτώχειας και πλούτου γίνεται περισσότερο αισθητή σε χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ μικρότερα ποσοστά ανισότητας παρατηρούνται στη Δανία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία και τη Νορβηγία.