Κάπου μεταξύ των διαδρόμων με απορρυπαντικά και κονσέρβες, στο ισόγειο του σουπερμάρκετ Monoprix της γνωστής γαλλικής αλυσίδας, στην γωνία των δρόμων Réaumur και Boulevard de Sébastopol, στο 2ο διαμέρισμα του Παρισιού, υπάρχει μια πόρτα όπου αναγράφεται “μόνο για το προσωπικό”.
Δεν είναι όμως για το προσωπικό του σουπερμάρκετ αλλά αυτό της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται στο υπόγειο του καταστήματος και βρίσκει συνεχώς από τον Ιανουάριο ανθρώπινους σκελετούς. Πιστεύεται ότι έχει ανακαλυφθεί το νεκροταφείο ενός Μεσαιωνικού νοσοκομείου με το όνομα Hôpital de la Trinité που βρισκόταν στην περιοχή.
«Υπάρχουν παιδιά, βρέφη, ηλικιωμένοι, νεαρές γυναίκες, έφηβοι και μεσήλικες» δηλώνει η αρχαιολόγος και ανθρωπολόγος Isabelle Abadie, η οποία είναι υπεύθυνη της ανασκαφής και βρήκε τους 316 σκελετούς. «Οι τάφοι είναι ομαδικοί και είναι προφανές ότι πρόκειται για κάποια ασθένεια που “θέρισε” το Παρίσι»
Η διαδικασία αναγνώρισης των σκελετών δεν είναι και η πιο ευχάριστη. Όπως εξηγεί η αρχαιολόγος, τα πλένουν με νερό και μικρές οδοντόβουρτσες. Οι τάφοι που είναι μικροί και αρκετοί, δείχνουν ότι πολλές φορές η βιασύνη ήταν πολύ μεγάλη ώστε να μην εξαπλωθεί η επιδημία. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο δεν είναι γνωστό ακόμα ποια μπορεί να είναι η επιδημία αλλά θα διεξαχθούν τεστ DNA για να βρεθεί. Σύμφωνα όμως με τις πρώτες ενδείξεις πιθανώς να πρόκειται για πανούκλα περίπου το 1340, που ήταν φαινόμενο της εποχής σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πόλη του Παρισιού έχασε περίπου το ένα τρίτο των κατοίκων της από την ασθένεια.
Το συγκεκριμένο νοσοκομείο χτίστηκε έξω από το Παρίσι, στις αρχές του 13ου αιώνα και ενίοτε λειτουργούσε και ως φτωχοκομείο. Και μελετώντας αυτήν την -τότε- επαρχία του Παρισιού, θα δώσει πάρα πολλές πληροφορίες σε αρχαιολόγους και ανθρωπολόγους για τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.
Τα περισσότερα νεκροταφεία μεταφέρθηκαν με την Γαλλική επανάσταση του 18ου αιώνα σε κατακόμβες. Το συγκεκριμένο φαίνεται όμως να παραλείφθηκε, ή να είχε ήδη ξεχαστεί. Ήδη από το τέλος του 18ου αιώνα στην περιοχή είχαν μπαζωθεί δρόμοι και είχε δημιουργηθεί ένα από τα πρώτα πολυκαταστήματα το οποίο το 1990 έγινε το σουπερμάρκετ που υπάρχει ως σήμερα.
Το Παρίσι κατοικείται συνεχώς από τον Μεσαίωνα και έτσι πολύ λίγα μέρη μπορούν να ανακαλυφθούν με ανασκαφές. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη ανακάλυψη αποτελεί πολύ σημαντικό εύρημα για τους Γάλλους.