Την Τρίτη 12 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες για τα πυρηνικά της Τεχεράνης

Την Τρίτη 12 Μαΐου επαναλαμβάνονται οι συνομιλίες της διεθνούς κοινότητας με το Ιράν έχοντας ως στόχο τη σύνταξη του τελικού κειμένου της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχέρανης.

Οι επαφές θα γίνουν στην Βιέννη, αρχικά σε επίπεδο Ιράν-ΕΕ, και από τις 15 Μαΐου θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι της Ομάδας των «6» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία). To Ιράν συνδέει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα με την πλήρη άρση των κυρώσεων σε βάρος του.

Στις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο συνεννόησης με το Ιράν προκαλεί τις σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι ελέγχουν πλήρως το Κογκρέσο της χώρας. Ενάντια κατά της όποιας συμφωνίας εμφανίζεται στο Ισραήλ και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος επικράτησε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Αλλαγές στο πρόγραμμα

H καταρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Απριλίου προβλέπει ότι οι υπάρχουσες ποσότητες εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει η Τεχεράνη, είτε θα διαλυθούν είτε θα σταλούν σε άλλη χώρα, το οποίο σημαίνει πως συνολικά θα «χαθούν» τα 2/3 της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου, ενώ η χώρα θα παρακολουθείται από τη διεθνή κοινότητα για τα επόμενα 10 χρόνια.

Αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα από 19.000 συσκευές φυγοκέντρησης (για τον εμπλουτισμό ουρανίου) που διαθέτει σήμερα θα μείνει με 6.104 στο μέλλον, ενώ πηγές του Reuters, αναφέρουν πως το Ιράν συμφωνεί να μην εμπλουτίζει ουράνιο πάνω από 3,67% για τα επόμενα 15 χρόνια, ενώ οι επιθεωρήσεις των εγκαταστάσεων θα είναι αυστηρότατες και θα διαρκέσουν 25 χρόνια.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι θα πάψουν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ εις βάρος του Ιράν, ωστόσο, εάν σε οποιοδήποτε στάδιο η Τεχεράνη υποχωρήσει από τις δεσμεύσεις της, οι κυρώσεις θα επανέλθουν άμεσα.

ΠΥΡΗΝΙΚΑΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣΤεχεράνη