Πέντε τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αποτρέψει οι γαλλικές αρχές μετά το Charlie Hebdo

Ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, δήλωσε πως η αστυνομία κατάφερε να αποτρέψει πέντε επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι μετά το μπαράζ επιθέσεων στο Παρίσι στις αρχές του έτους, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με «πρωτόγνωρες στην ιστορία της τρομοκρατικές απειλές».

Τα νέα στοιχεία ήρθαν στο φως μετά τη σύλληψη ενός 24χρονου φοιτητή, του Σιντ Αχμέντ Γκλαμ, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος βρισκόταν στη λίστα υπόπτων για διασυνδέσεις με ισλαμιστικές οργανώσεις και φέρεται να σχεδίαζε επιθέσεις σε εκκλησίες νότια του Παρισιού.

Οι αρχές των συνέλαβαν, όταν αυτοπυροβολήθηκε ακούσια και κάλεσε ασθενοφόρο. Στην κατοχή του βρέθηκε οπλισμός, ισλαμιστικό προπαγανδιστικό υλικό και έγγραφα με αναλυτικά σχέδια επίθεσης εναντίον εκκλησίας στο προάστιο Βιλζουίφ του Παρισιού.

Παράλληλα, συνδέεται με τη δολοφονία μιας 32χρονης γυναίκας, που βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της, το οποίο είχε προσπαθήσει να κλέψει την Κυριακή, στην ίδια περιοχή. Εκτιμάται ότι διατηρούσε επαφές με άτομο που βρίσκεται στη Συρία και πιθανότατα μάχεται στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Μετά τις επιθέσεις στο σατιρικό έντυπο Charlie Hebdo και το εβραϊκό παντοπωλείο που στοίχισαν τη ζωή σε 17 άτομα, οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ενώ εκτιμάται πως πάνω από 1.500 Γάλλοι υπήκοοι συνδέονται με τρομοκρατικά δίκτυα.

ΓαλλίαΜανουέλ Βαλςτρομοκρατικές επιθέσεις