Το Facebook ζητά "συγγνώμη" για το... black out - Γιατί συνέβη

Το Facebook ζήτησε συγγνώμη για τo… black out που άφησε δισεκατομμύρια χρήστες χωρίς πρόσβαση σε Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για αρκετές ώρες.

“Σε όλους τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς, λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που προκάλεσε η σημερινή διακοπή στις πλατφόρμες μας”, δήλωσε ο Santosh Janardhan, αντιπρόεδρος υποδομών της Facebook, σε μια ανάρτηση blog αργά τη Δευτέρα.

Η διακοπή, η οποία εμπόδισε τους χρήστες να ανανεώσουν τη ροή αναρτήσεών τους ή να στείλουν μηνύματα, προκλήθηκε από “αλλαγές στη διαμόρφωση των backbone routers”, είπε ο Janardhan, χωρίς να διευκρινίσει ποιες ακριβώς ήταν αυτές οι αλλαγές.

Οι αλλαγές προκάλεσαν “ζητήματα” που διέκοψαν τη ροή της κίνησης μεταξύ των εν λόγω δρομολογητών στα κέντρα δεδομένων του Facebook σε όλο τον κόσμο, πρόσθεσε.

“Αυτή η διακοπή είχε μια σταδιακή επίδραση στον τρόπο επικοινωνίας των κέντρων δεδομένων μας, σταματώντας τις υπηρεσίες μας”, δήλωσε ο Janardhan.

Το Facebook, το Instagram και το WhatsApp “έπεσαν” λίγο πριν το μεσημέρι (τοπική ώρα), όταν οι ιστότοποι και οι εφαρμογές για τις υπηρεσίες του Facebook εμφάνιζαν μηνύματα για σφάλματα διακομιστή.

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), περίπου έξι ώρες αφότου οι πλατφόρμες ήταν εκτός σύνδεσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: “Το Facebook, το Instagram, το WhatsApp και το Messenger επιστρέφουν στο διαδίκτυο τώρα”.

Και πρόσθεσε: “Συγγνώμη για την αναστάτωση σήμερα – ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν”.

Η διακοπή σηματοδότησε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα διακοπής λειτουργίας για το Facebook από το 2008, όταν ένα σφάλμα οδήγησε τον ιστότοπο εκτός σύνδεσης για περίπου μία ημέρα, επηρεάζοντας περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες. Η πλατφόρμα αυτή τη στιγμή έχει περίπου 3 δισεκατομμύρια χρήστες.

Το 2019, μια παρόμοια διακοπή διήρκεσε περίπου μία ώρα. Το Facebook επέριψε τις ευθύνες τότε σε μια αλλαγή διαμόρφωσης server για αυτήν τη διακοπή.

Η διακοπή ήρθε μια μέρα μετά από τη συνέντευξη της πρώην υπαλλήλου του Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, που προβλήθηκε από την εκπομπή “60 Minutes”. Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε η Χάουγκεν, τα στελέχη της εταιρείας κατάλαβαν τις αρνητικές επιπτώσεις του Instagram μεταξύ των νεότερων χρηστών και ότι ο αλγόριθμος του Facebook επέτρεψε τη διάδοση της παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων.

Οι μετοχές του Facebook έκλεισαν με απώλειες σχεδόν 5% τη Δευτέρα, αλλά κέρδιζαν πάνω από 1% στις προσυνεδριακές συναλλαγές την Τρίτη.

black outFacebook