Η θυγατρική της Alphabet, Google, υπέκυψε τελικά στην πίεση των ανταγωνιστών της αλλά και στις πιέσεις της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής και θα επιτρέπει πλέον τη δωρεάν εμφάνιση ανταγωνιστικών μηχανών αναζήτησης στις συσκευές Android στην Ευρώπη, ούτως ώστε οι χρήστες να μπορούν να επιλέξουν.
Η κίνηση της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης διαδικτύου στον κόσμο έρχεται καθώς το μπλοκ των 27 χωρών εξετάζει τη θέσπιση κανόνων, που θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος, που θα αναγκάζουν τους τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η Amazon, η Apple και το Facebook να διασφαλίσουν ίσους όρους ανταγωνισμού για τους αντιπάλους τους, σύμφωνα με το Reuters.
Το λειτουργικό σύστημα Android της Google για κινητές συσκευές βρίσκεται περίπου στα 4/5 των smartphones που κυκλοφορούν παγκοσμίως. Το 2019, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι οι ανταγωνιστές του θα πρέπει να πληρώσουν μέσω δημοπρασίας προκειμένου να εμφανίζονται ως επιλογή στις μηχανές αναζήτησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες των κινητών συσκευών Android.
Η στροφή της Google έρχεται σε συνέχεια του προστίμου ύψους 4,24 δισ. ευρώ που επέβαλε η αντιμονοπωλιακή αρχή της ΕΕ στον τεχνολογικό κολοσσό το 2018 για καταχρηστική αξιοποίηση του Android προκειμένου να ενισχύσει την κυριαρχία της μεταξύ των μηχανών αναζήτησης στο διαδίκτυο.
“Κάνουμε τώρα μερικές τελικές αλλαγές στην οθόνη επιλογής, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν συμμετοχής για τους προς επιλογή παρόχους αναζήτησης. Θα αυξήσουμε επίσης τον αριθμό των παρόχων αναζήτησης που εμφανίζονται στην οθόνη”, έγραψε ο Oliver Bethell, διευθυντής της Google, σε ανάρτησή του στο ιστολόγιο της εταιρείας την Τρίτη.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε το στέλεχος της Google.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει την αλλαγή στάσης του τεχνολογικού κολοσσού.
Όπως ανακοίνωσε η Google, οι πέντε δημοφιλέστερες μηχανές αναζήτησης σε κάθε χώρα της ΕΕ σύμφωνα με το StatCounter, συμπεριλαμβανομένης της Google, θα εμφανίζονται με τυχαία σειρά στο επάνω μέρος της οθόνης των συσκευών Android, ενώ έως και επτά θα εμφανίζονται στο κάτω μέρος.
Στο παρελθόν ο τεχνολογικός κολοσσός επέτρεπε μόλις σε τέσσερις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης, οι οποίες μάλιστα προέκυπταν μετά από δημοπρασία για κάθε χώρα της ΕΕ, να εμφανίζονται ως επιλογή στις συσκευές Android.