Επί πέντε ώρες κατέθεσε στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, πρόσωπο «κλειδί» στις διαδρομές του «μαύρου χρήματος» της Siemens αλλά και στην υπόθεση των εξοπλιστικών, μια είδηση, που υπό άλλες συνθήκες, θα βρισκόταν «πρώτο θέμα» στην εγχώρια ειδησεογραφία.
Ο Όσβαλντ είναι ο άνθρωπος που εκτιμάται ότι αν αποφασίσει να ανοίξει το στόμα του τότε θα προκληθεί σεισμός, καθώς φέρεται να γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και για τις δύο μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων που συγκλόνισαν την Ελλάδα και μπορεί να αποκαλύψει πολύ υψηλά ιστάμενα πρόσωπα ιδιαίτερα του πολιτικού κόσμου. Το ζήτημα είναι αν ο πρώην τραπεζίτης θα μιλήσει, τι ανταλλάγματα έχει πάρει για να μην το κάνει ακόμη και αν ο ίδιος κινδυνεύει να βρεθεί στη φυλακή και μέχρι πόσο θα παραμένει«σφίγγα». Το σίγουρο είναι ότι τυχόν πλήρη κατάθεση Όσβάλντ μπορεί να τινάξει την πολιτική σκηνή, ιδιαίτερα των προηγούμενων χρόνων, στον «αέρα».
Προς το παρόν, πάντως, ο γάλλος υπήκοος ελβετικής καταγωγής παριστάνει τον«κινέζο». Ο Όσβαλντ συνελήφθη στο Αμπού Ντάμπι μετά από ενεργοποίηση εντάλματος σε βάρος του που εξέδωσε ο Εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής και εκτελέστηκε από την Ιντερπόλ. Οδηγήθηκε, την Μεγάλη Δευτέρα, ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς Νικόλαο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη, οι οποίοι χειρίζονται δύο από τις τέσσερις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται: την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embraer.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στέλεχος στην γερμανική Dresden Bank και στη συνέχεια στην γαλλική τράπεζα BNP PARISBAS, όπως και ο υφιστάμενός του, κατηγορούμενος στις ίδιες υποθέσεις Ελληνο-ελβετός Φάνης Λυγινός (τον οποίο επίσης καταζητούν οι ελληνικές αρχές), φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα ποσά αυτά φαίνεται ότι δια μέσου ελβετικών τραπεζών και offshore εταιρειών κατέληγαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Η πρώτη κατάθεσή του την Μεγάλη Τρίτη στον κ. Μαλλή αφορούσε την μία από τις τέσσερις υποθέσεις διακίνησης και νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών (μίζες) στις οποίες εμπλέκεται, την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από την γερμανική εταιρεία ATLAS.
Στην κατάθεση, ωστόσο, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ δεν είπε πολλά, αν και «θυμήθηκε» ότι βοήθησε τον πρώην γενικό διευθυντή Εξοπλισμών, Αντώνη Κάντα, να βγάλει στο εξωτερικό ένα μεγάλο ποσό, χωρίς να γνωρίζει ότι ήταν πολιτικό πρόσωπο, ούτε τα χρήματα αυτά ήταν προϊόν δωροδοκίας και προσέθεσε ότι αυτή είναι η μόνη του εμπλοκή με τις επίμαχες υποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για μίζες, παραδέχθηκε ωστόσο, ότι συχνά δεν τηρούνταν κατά γράμμα οι κανονισμοί για τα εμβάσματα που έφταναν στην Ελβετία αλλά αυτό αποτελούσε «μια συνήθη διαδικασία», όπως είπε, γνώση της οποίας είχαν οι προϊστάμενοί του.
Επιπλέον προσπάθησε να «ρίξει» μεγαλύτερες ευθύνες στον καταζητούμενο υφιστάμενό του Φάνη Λυγινό λέγοντας ότι αυτός είχε την λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων καταθετών και όχι ο ίδιος. Γι αυτό, όπως είπε, θυμάται «κάποια ονόματα» αλλά όχι όλα και γι αυτό, υποστήριξε, ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς λογαριασμούς που του έδειξε ο κ. Μαλλής.
Την Μεγάλη Τετάρτη, ο Όσβαλντ αναμένεται εκ νέου στα δικαστήρια των Ευελπίδων καθώς θα απολογηθεί για τις τρεις άλλες υποθέσεις που εμπλέκεται: την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και την προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.
Δεν σταματούν όμως εδώ οι …δραστηριότητες του. Έχει, ήδη, παραπεμφθεί να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη SIEMENS και την προμήθεια των υποβρυχίων. Επίσης, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τον εμπλέκουν στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens, καθώς φέρεται να είναι ο άνθρωπος που πήρε «βαλίτσες» με χρήματα από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος, επίσης, εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο και είναι προφυλακισμένος. Μάλιστα, η σύνδεση του Όσβαλντ, με τον Μαυρίδη, και τον Λυγινό, έριξε φως και στην εμπλοκή του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 500.000 ευρώ «μίζα» για την αγορά του πυραυλικού συστήματος Cornet.