Καταπέλτης ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για τις ομαδικές απολύσεις των 2.915 εργαζομένων που έγιναν τον Ιούνιο του 2013 στην ΕΡΤ, οπότε και διακόπηκε η λειτουργία της, με απόφαση του τότε Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Σίμου Κεδίκογλου.
Το Πρωτοδικείο, με πρόεδρο των πρωτοδίκη Χριστόφορο Λινό, έκρινε – σε αντίθεση με το ΣτΕ, που είχει κρίνει ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις – ότι αυτές είναι παράνομες. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, ο διάδοχος φορέας υποχρεούται στην άμεση επαναπασχόλησή τους με την απειλή χρηματικής ποινής 100 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης και για κάθε εργαζόμενο.
Η υπόθεση εκδικάστηκε ύστερα από προσφυγή 198 εργαζομένων στην ΕΡΤ, με δικηγόρους την Λέκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών Φωτεινή Δερμιτζάκη και τον Δημήτριο Βασιλείου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ που έγιναν το 2013 είναι παράνομες ως αντίθετες στην Ευρωπαϊκή (Οδηγίες 75/129/ΕΟΚ, 92/56/ΕΟΚ και 98/59/ΕΚ) και την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 1387/1983) για τις ομαδικές απολύσεις.
Το Πρωτοδικείο έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφασή του, ότι οι 2.915 απολύσεις που έγιναν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983.
Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, ο εργοδότης ο οποίος προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις «οφείλει, πριν προχωρήσει σε αυτές, να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προς το σκοπό αποφυγής ή μείωσης των σχεδιαζόμενων απολύσεων, παρέχοντας σε αυτούς κάθε χρήσιμη πληροφορία, αλλά και ανακοινώνοντάς τους, τους λόγους του σχεδίου απολύσεων, τον αριθμό και τις κατηγορίες των υπό απόλυση εργαζομένων και των απασχολούμενων εργαζομένων, το χρονικό διάστημα στο οποίο πρόκειται να γίνουν απολύσεις, καθώς και τα κριτήρια επιλογής των εργαζομένων που πρόκειται να απολυθούν».
Εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές από την εργοδοτική πλευρά, τότε οι απολύσεις είναι άκυρες.