Σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο», όπως μνημονεύεται στην ιατροδικαστική έκθεση, αποδίδεται ο θάνατος του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη ο οποίος είχε εξαφανισθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2015 και βρέθηκε το πρωί της Κυριακής (15/03) νεκρός, σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τη σχολή όπου φοιτούσε και σε περιοχή όπου υπήρχαν πολλές αγροτικές μονάδες και κατοικίες.
Όπως αναφέρει tovima.gr, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για ευρήματα που οδηγούν σε σαφείς ενδείξεις περί αυτοκτονίας του νεαρού σπουδαστή την ημέρα της εξαφάνισής του, με μαχαίρι που είχε πάρει από το ντουλάπι του, και δεν υπήρχαν αναφορές γι’ αυτήν την κίνηση του. Όπως προέκυψε από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν παράλληλα και οι ιδιωτικοί ερευνητές Γιώργος Τσούκαλης και Φώντας Βρόσγας, στην κατοχή του δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα που να εξηγεί το απονενοημένο διάβημα, ενώ δεν υπήρχε και κανένα άλλο εύρημα στη νεκροτομή το οποίο να δείχνει άλλη κάκωση ή τραύμα, αλλά και την εμπλοκή κάποιου άλλου προσώπου.
Ο νεαρός, όπως προκύπτει, έφυγε από τη Γαλακτοκομική Σχολή και κινήθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, ενώ τμήμα της κίνησής του το κατέγραψε κάμερα πρατηρίου βενζίνης. Ύστερα από περίπου 500 μέτρα έστριψε δεξιά στην οδό Μαβίλη με κατεύθυνση προς τη λίμνη Παμβώτιδα.
Αφού πέρασε κατοικίες και αγροτικές μονάδες –όπου κανείς δεν αντελήφθη τις κινήσεις του– πήγε στη μέση ενός χωραφιού και φέρεται να έκοψε τις φλέβες του με το μαχαίρι που κρατούσε στο αριστερό χέρι του. Το μαχαίρι βρέθηκε σε απόσταση 1,5 μέτρου μακριά από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Σε εκείνο περίπου το σημείο κατέρρευσε και άφησε την τελευταία πνοή του.
Παρ’ ότι όμως είχαν περάσει από εκεί επανειλημμένως αστυνομικοί, δεν εντόπισαν τη σορό του, κάτι που το απέδιδαν «στα νερά που λίμναζαν από τις καταρρακτώδεις βροχές».
Όπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο άτυχος σπουδαστής ακολούθησε το δρομολόγιο που μας έδειχναν από την αρχή τα στοιχεία. Ο εντοπισμός του θα μπορούσε να ήταν μία απλή διαδικασία. Τώρα γίνεται ενδελεχής έλεγχος στο σημείο όπου βρέθηκε ο 20χρονος και αναζητούνται μαρτυρίες από περιοίκους».
Όσον αφορά τα αίτια και τον καταλογισμό ευθυνών για την αυτοχειρία του φοιτητή, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισήμαιναν: «Από την πολλαπλή έρευνα που έχει προηγηθεί για τον εντοπισμό του φοιτητή έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες καταθέσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κλήσεις τηλεφώνων που μπορεί να αξιοποιηθούν. Είναι προφανές από το πόρισμα της υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει ζήτημα βιαιοτήτων και καψωνιών τους προηγούμενους μήνες από ομάδα πέντε-έξι κρητικών συμφοιτητών του 20χρονου ο οποίος περιγραφόταν σαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και λιγομίλητο παιδί. Έχουν ερευνηθεί επίσης καταθέσεις και αναφορές από το οικογενειακό περιβάλλον του νεαρού σπουδαστή και έχει εξετασθεί αν υπήρχαν επιπλέον πιέσεις από κάποιους οικείους του στην Κρήτη για θέματα βαθμολογίας ή για κάποιο άλλο ζήτημα που τον απασχολούσε. Ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη το τελευταίο 48ωρο και ποια ήταν αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον 20χρονο στην απόφαση να αυτοκτονήσει, χωρίς μάλιστα να αφήσει οτιδήποτε που να εξηγεί την πράξη του και να αποδίδει οποιαδήποτε ευθύνη. Σε αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής απάντηση και ίσως να μην υπάρξει ποτέ».
Κληθείς να σχολιάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος την υπόθεση Γιακουμάκη υποστήριξε ότι “το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επέμβει σε ατομικές περιπτώσεις. Είναι κατ’ αρχήν θέμα που έχει να κάνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και μετά η Δικαιοσύνη θα επιτελέσει το έργο της”.
Η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη βύθισε στο πένθος όχι μόνο τους δικούς του ανθρώπους αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Ολόκληρη η κοινωνία των Ιωαννίνων είχε γίνει ένα με την οικογένεια του νεκρού παλικαριού καθώς μέρα με τη μέρα ήλπιζαν στο να βρεθεί ζωντανός ο νεαρός Ρεθυμνιώτης
Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη έγινε γνωστή από την εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη “Φως στο τούνελ” όπου και άρχισαν να αποκαλύπτονται οι πρώτες μαρτυρίες μέσα από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων όπου φοιτούσε ο άτυχος φοιτητής δίνοντας νέα στοιχεία στη μυστήρια υπόθεση εξαφάνισης. Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως αποκάλυπταν έντονα σημάδια bulling τα οποία μεταφράστηκαν ως “πλάκες” από τους συμφοιτητές του. Ο Διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε δήλωση του είχε αναφέρει: Δεν ξέρω αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα με κάποιο άτομο. Οι συμφοιτητές του γνωρίζουν περισσότερα”. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου είχε ζητήσει την παραίτηση του, έπειτα και από την έρευνα της τριμελούς επιτροπής του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργίας, με επικεφαλής τον νομικό σύμβουλο Ανδρέα Αθανασόπουλο , ώστε να ερευνήσουν εάν έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι φήμες για ενδοσχολική βία στη Γαλακτοκομική Σχολή. Εκκλήσεις στον οιονδήποτε γνώριζε κάτι για την εξαφάνιση του νεαρού Βαγγέλη έκανε η μητέρα του. Την ίδια ώρα θρήνος, οργή, απογοήτευση, κριτική, απόγνωση, έχει γεμίσει το διαδίκτυο, για το χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η σελίδα στο Facebook «Βοηθήστε να βρεθεί ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έχει γεμίσει με συλλυπητήρια μηνύματα φίλων και αγνώστων για τον άδικο χαμό του.