Προσοχή στο Phishing - Η ΕΛ.ΑΣ. εξηγεί πώς αδειάζουν λογαριασμούς - Τι να προσέξουμε

«Έχουμε μια αύξηση στα περιστατικά phishing», τόνισε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα».

Ο κ. Παπακώστας εξήγησε πως επιτήδειοι και διεθνή κυκλώματα, «προσποιούνται μια πραγματική οντότητα, ένα τραπεζικό ίδρυμα για να μας πείσουν να καταχωρήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία εισόδου στον λογαριασμό και στη συνέχεια να αποκτήσουν πλήρη πρόσβαση και να μας πάρουν χρήματα».

«Γίνεται κυρίως με το πρόσχημα της ασφάλειας, όπως επίσης πολύ συχνά έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ώστε να μην προλάβουμε να το σκεφτούμε και να υποχρεωθούμε να καταχωρήσουμε τα στοιχεία μας. Αυτή είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται παγκοσμίως», εξήγησε.

Πώς διακρίνουμε τα μηνύματα – απάτη;

Επίσης, σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε. «Το σημαντικότερο είναι ότι κανένα τραπεζικό ίδρυμα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν θα μας στείλει τέτοιο μήνυμα για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία μας με αυτόν τον τρόπο. Θα πρέπει να αγνοήσουμε οποιοδήποτε τέτοιο το μήνυμα και αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον φορέα από όπου φαίνεται να προέρχεται».

Αυτό που «εκμεταλλεύονται είναι ότι είμαστε online συνέχεια, καθώς το κινητό μας είναι σαν ένας μικρός υπολογιστής, εκμεταλλεύονται ότι βιαζόμαστε, την ταχύτητα με την οποία έχουμε μάθει να λειτουργούμε» ενώ όπως σημείωσε, καλό είναι να προσέξουμε κάποια στοιχεία που μπορούν να χτυπήσουν «καμπανάκι» όπως είναι:

  • Κάποια γραμματικά λάθη στο μήνυμα.
  • Μία αλληλογραφία που μπορεί να έρχεται απροσδόκητα από ένα ίδρυμα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο αίτημα.
  • Οι γενικότητες στο περιεχόμενο του μηνύματος, δημιουργώντας την αίσθηση του κατεπείγοντος.

Όσο για το αν έχουν εντοπιστεί, ο κ. Παπακώστας τόνισε πως σε κάποιες άλλες υποθέσεις έχουν εντοπιστεί οι υπεύθυνοι αλλά παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες.

Επίσης, ο κ. Παπακώστας συμβουλεύει «οι πολίτες να ελέγχουν τακτικά τους λογαριασμούς τους και υπάρχουν και αξιόπιστες λύσεις με λογισμικά antivirus για χρήση και στο κινητό που αναγνωρίζουν τέτοιες περιπτώσεις», προσθέτοντας πως «είναι λάθος να έχουμε τους ίδιους κωδικούς παντού».

Προσοχή και στις κλήσεις από αριθμούς – Ξεχωρίζουμε και μπλοκάρουμε

Επιπλέον, όταν λαμβάνουμε κλήσεις από αριθμούς με προέλευση από χώρες του εξωτερικού οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, μπορούμε να κάνουμε block για να μην μας ξαναενοχλήσουν.

«Συνήθως αποσκοπούν στο να σε πείσουν να επενδύσεις κάποια χρήματα, αν μιλήσουν. Υπάρχουν όμως, και οι κλήσεις στις οποίες αν απαντήσουμε δεν μιλάει κανείς και σκοπός είναι να αναγνωρίσουν ποια σύνδεση είναι ενεργή, προκειμένου να αρχίσουν να στέλνουν διάφορα μηνύματα», υπογράμμισε ο κ. Παπακώστας.

Οι τρεις πιο διαδεδομένες απάτες μέσω διαδικτύου και τηλεφωνίας

Στη συνέχεια, εξέφρασε πως «τρία εγκλήματα είχαν αυξητική τάση παγκοσμίως, την περίοδο της πανδημίας. Και στη χώρα μας», σημειώνοντας πως οι πιο διαδεδομένες απάτες είναι με τη μέθοδο του phising ή με παροχή επενδυτικών προγραμμάτων με διάφορες μεθόδους, επιθέσεις κατά πληροφοριακών συστημάτων που στη συνέχεια ζητούσαν λύτρα σε bitcoins προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τα αρχεία μας και να μπορούμε να έχουμε επιχειρησιακή συνέχεια και το τρίτο είναι η πορνογραφία ανηλίκων και γενικότερα τα αδικήματα κατά ανηλίκων.

«Υπάρχει μια αύξηση όσο αφορά στις παρενοχλήσεις ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Μπορεί κάποια παιδιά να έχουν διαμοιράσει κάποια προσωπική τους φωτογραφία και στη συνέχεια να ξεκινά μια συνεχής εκβιαστική συμπεριφορά προκειμένου είτε να στείλουν και άλλες φωτογραφίες ή να συναντηθούν μαζί τους», συμπλήρωσε ο κ. Παπακώστας.

Τέλος, «πολλές φορές οι διαφημίσεις που βλέπουμε για κρυπτονομίσματα, είναι μια απάτη χρησιμοποιώντας επώνυμους προκειμένου να πείσουν. Και γίνονται εν αγνοία των ατόμων. Δεν είναι παράνομο να αγοράζει κρυπτονομίσματα αλλά δεν το διαφημίζουν».

 

 

phishingΕΛ.ΑΣ.κλήσειςμηνύματαχρήματα από λογαριασμούς