Πανελλήνιο σοκ έχει προκαλέσει η φρικτή υπόθεση γηροκομείου – κολαστηρίου στα Χανιά, στο οποίο μέσα σε έναν περίπου χρόνο φέρονται να πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι από ανακοπή καρδιάς, τη στιγμή που νέες καταγγελίες έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ συνολικά ερευνώνται 73 θάνατοι.
Πρώην εργαζόμενος στο γηροκομείο έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ για άθλιες συνθήκες και κακομεταχείριση των ηλικιωμένων. «Τους έδεναν, τους έδιναν χάπια ώστε να τους ναρκώνουν», είπε και σε άλλο σημείο τόνισε: «Ξαφνικά μέσα σε 1 βδομάδα πέθαναν 14 άτομα».
Ο πρώην υπάλληλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι σε κάποια περιστατικά που είχαν «μελανιές, χτυπήματα» πήγαινε συγκεκριμένο γραφείο τελετών. Κατήγγειλε επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ ότι κάποιοι υπάλληλοι χτυπούσαν τους ηλικιωμένους. Υποστήριξε επίσης πως η ιδιοκτησία γνώριζε τα πάντα γιατί υπήρχαν κάμερες παντού, ενώ το μόνο μέλημά της, όπως είπε, ήταν να τους πάρουν λεφτά, ακόμα και χρυσαφικά από τους φιλοξενούμενους.
Στον αντίποδα, ο δικηγόρος του γηροκομείου κ. Σφακιωτάκης δήλωσε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος ψεύδεται, επειδή απολύθηκε. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, οι αρχές ερευνούν 73 συνολικά θανάτους στο γηροκομείο των Χανίων. Από αυτούς 64 σημειώθηκαν πέρυσι και 9 το 2021. Πολλοί από αυτούς, καταγράφηκαν στο νοσοκομείο μετά τη μεταφορά των ηλικιωμένων από το γηροκομείο.
Μαρτυρία για ηλικιωμένη που κατέληξε στο κολαστήριο: «Θύμιζε κρατούμενη στο Άουσβιτς»
Συγγενής μιας ηλικιωμένης που πέθανε στο εν λόγω γηροκομείο και σήμερα, είχε το μνημόσυνο ενός έτους καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ. «Σαν σήμερα πέθανε. Πέθανε εκεί μέσα, πέθανε σε ένα θάλαμο 2 επί 1,20. Από την πείνα στην ουσία πέθανε. Δεν μας αφήναν να της πηγαίνουμε φαγητό. Μας είχαν πετάξει κλοτσηδόν έξω».
Σοκάρουν, ωστόσο, οι μαρτυρίες κι άλλων συγγενών θυμάτων που βγαίνουν στη δημοσιότητα. Η κόρη ενός θύματος δήλωσε: «Είχε πληγές, τα πόδια της θύμιζαν τους κρατούμενους στο Άουσβιτς, τόσο αποστεωμένα ήταν. Και όταν ήρθε η ώρα της κηδείας, δεν μας την έφεραν στο σπίτι.
Θεωρώ ότι το έκαναν για να μη φανεί η κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Πήγαινα κι την έβρισκα και από τα πόδια δεμένη και στα χέρια στο κρεβάτι». Ένας άλλος συγγενής θύματος δήλωσε ότι όλη η περιουσία της ηλικιωμένης μεταβιβάστηκε στην εκκλησία, ενώ οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση έγιναν εν μέσω διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Στην κάμερα του ΣΚΑΪ και μάλιστα αναφερόμενος στην περίπτωση της μητέρας του. Όπως δήλωσε, την είδε Τετάρτη απόγευμα φανερά αδυνατισμένη, καμία σχέση με το πώς ήταν όταν πρωτομπήκε στο γηροκομείο. Την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι πέθανε.
Παρέμβαση του Αρείου Πάγου: Έρχονται διώξεις για τους υπεύθυνους
Ήδη για την υπόθεση έχει παρέμβει ο Άρειος Πάγος που τρέχει πιο γρήγορα την υπόθεση, και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ -αν όχι τη Μεγάλη Εβδομάδα-, το αργότερο την εβδομάδα μετά το Πάσχα, θα ασκηθούν διώξεις και θα απαγγελθούν κατηγορίες. Μέχρι στιγμής επτά πρώην εργαζόμενοι έχουν κληθεί να καταθέσουν. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι θάνατοι ενδέχεται να είναι περισσότεροι από 73 καθώς κάποιοι καταγράφηκαν στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τίθεται και το ζήτημα των περιουσιών αυτών των ανθρώπων και ενδεχομένως να υπάρχουν πράγματα σε αυτό το κομμάτι που πρέπει να διακριβωθούν.
Μέσα στην δικογραφία σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχει τουλάχιστον μία ύποπτη περίπτωση ύποπτης μεταβίβασης ακινήτου ηλικιωμένου για την οποία διενήργησε την πράξη ως πληρεξούσια του ηλικιωμένου η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας. Επίσης, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ακίνητα που έχουν περάσει στην Εκκλησία, αλλά και για κοσμήματα που αφαιρούνταν από τους ηλικιωμένους.
Την ίδια στιγμή, στην αντίπερα όχθη, η διευθύντρια και ο δικηγόρος του γηροκομείου των Χανίων απειλούν με νομικές κινήσεις κατά όσων προβαίνουν σε καταγγελίες. Επίσης, για το ζήτημα της πώλησης του γηροκομείου η ιδιοκτήτρια της μονάδας υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αγγελία είναι παλιά και πως το γηροκομείο δεν πωλείται.
Επείγον ερώτημα από το υπουργείο Εργασίας προς την Περιφέρεια Κρήτης, για τους 73 θανάτους ηλικιωμένων στον συγκεκριμένο Οίκο Ευγηρίας στα Χανιά
Επείγον ερώτημα από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς την Περιφέρεια Κρήτης για τον αυξημένο αριθμό θανάτων (73) σε γηροκομείο των Χανίων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:
«Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τον αυξημένο αριθμό θανάτων σε γηροκομείο στην Κρήτη, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Πιο συγκεκριμένα, απέστειλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Περιφέρεια Κρήτης επείγον αίτημα ενημέρωσης αναφορικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καθώς ενδέχεται να υπάρχουν ποινικές προεκτάσεις, η υπόθεση εξετάζεται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (Μ.Φ.Η.), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι αρμόδιο για τον καθορισμό των προϋποθέσεων λειτουργίας, ενώ οι κατά τόπους Περιφέρειες είναι αρμόδιες για την εποπτεία τους. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (Π1γ/οικ.81551/25.6.2007), η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων εκδίδεται από την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας από την οποία διενεργείται και η εποπτεία τους.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τον τελευταίο χρόνο, με απώτερο στόχο την προστασία απέναντι στην COVID-19 τόσο των εργαζόμενων, όσο και των φιλοξενούμενων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέπτυξε μια σειρά πρωτοκόλλων για τη καθημερινή λειτουργία των μονάδων αυτών. Προκειμένου να διευκολύνει την τήρηση των πρωτοκόλλων, το Υπουργείο σε σύμπραξη με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, πραγματοποιήσαν τακτικούς ελέγχους φορείας του νέου κορωνοϊού καθώς και ελέγχους τήρησης των πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, το Υπουργείο έχει αναλάβει τη διανομή rapid test σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναγνωρίζοντας το κόστος που συνεπάγεται η συχνή διεξαγωγή τέτοιων τεστ. Πρόθεση του Υπουργείου ήταν και είναι η λήψη κάθε αναγκαίου μέτρου για την προστασία των ηλικιωμένων που διαβιούν σε τέτοιες δομές. Πρακτικές ή παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ατόμων τρίτης ηλικίας, κατά την περίοδο των ανωτέρω ελέγχων δεν έγιναν ανεκτές και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα από τις αρμόδιες εθνικές αρχές».