Τι είπαν οι Γιατροί του Κόσμου για την Αμυγδαλέζα

Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οι “Γιατροί του Κόσμου” επισκέφτηκαν τον Ειδικό Χώρο Παραμονής Αλλοδαπών της Αμυγδαλέζας, τον οποίο και χαρακτήρισαν ως “στρατόπεδο συγκέντρωσης”.

Ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, οι γιατροί εξέτασαν τους μετανάστες που κρατούνται εκεί και επιθεώρησαν τους χώρους κράτησης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά την επίσκεψή τους στην Αμυγδαλέζα οι “Γιατροί του Κόσμου“, αναφέρουν ότι “διαπίστωσαν, ύστερα από αυτοψία στους χώρους κράτησης και εξέταση υπηκόων τρίτων χωρών, πως πρόκειται για συνθήκες που παραπέμπουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι κρατούμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα διαβίωσης, μιας και οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν διατρέχουν οριζόντια όλο το φάσμα των συνθηκών κράτησης (ανθυγιεινές υποδομές, έλλειψη ειδών υγιεινής, ελλιπής θέρμανση, σίτιση, ρουχισμός και υπόδηση, απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο χώρο της κράτησης). 

Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν φαίνεται να έχουν εξεταστεί για λιμώδεις ασθένειες, ενώ η πλειοψηφία των εξεταζόμενων υπηκόων τρίτων χωρών έπασχαν από τη λεγόμενη «νόσο του πρόσφυγα», δηλαδή αντιμετώπιζαν σωρευτικά προβλήματα υγείας που έχουν άμεση σχέση με τις συνθήκες διαβίωσής τους και είναι κυρίως γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά και δερματολογικά, ενώ διαπιστώθηκε και καταθλιπτική συμπτωματολογία.

Άλλωστε, ιδιαίτερο πλήγμα στην ψυχολογία των κρατουμένων, όπως διαπιστώθηκε, καταφέρεται όχι μόνο από τις συνθήκες κράτησης αλλά και από την αβεβαιότητα τους σχετικά με το μέλλον τους, το φόβο τους ότι θα παραμείνουν έγκλειστοι χωρίς να ξέρουν το γιατί, αλλά και την ανασφάλεια τους σχετικά με το πόσο θα διαρκέσει η κράτηση τους”, τονίζουν οι γιατροί.

Κλείνοντας, σημειώνουν ότι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τον χώρο, τόσο για να βοηθήσουν στην διαχείριση της κατάστασης όσο και για να αναδείξουν “μείζονα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα”. Αλλά και επειδή “αντιλαμβάνονται την ανάγκη για άμεση κρατική παρέμβαση και οριστική επίλυση του εν λόγω ζητήματος, με τρόπο που να διασφαλίζει μέσα από την απόδοση ανάλογων καθεστώτων, την ελευθερία των κρατουμένων αλλά και την απρόσκοπτη πρόσβαση τους σε βασικά τους δικαιώματα όπως η στέγαση, η περίθαλψη, η εργασία κλπ.”, τόνισαν.  

 

ΑμυγδαλέζαΓτΚ