«Μας προέτρεπε να βγαίνουμε με πλούσιους ηλικιωμένους που θα μας έβρισκε ο ίδιος»: Ο βίος και η πολιτεία του διεφθαρμένου καθηγητή

«Από την πλευρά του δεν υπήρχε τίποτα κρυφό, τίποτα κεκαλυμμένο. Είτε με λόγια είτε με χυδαίες συμπεριφορές σού δήλωνε εμμέσως πλην σαφώς τι έπρεπε να κάνεις για να περάσεις τα μαθήματά του. Θυμάμαι την πρώτη φορά που τον συνάντησα: χούφτωνε μέσα στην τάξη μια συμφοιτήτριά μας λέγοντας ταυτόχρονα: “Κοιτάξτε μια φοιτήτρια που περνάει με 9 τα μαθήματά μου! Αυτό είναι έξυπνο κορίτσι!”», διηγείται με σπασμένη φωνή μια πρώην φοιτήτρια του ΤΕΙ Σερρών.

Όλο και περισσότερα στόματα ανοίγουν πλέον,για να προβάλει ανάγλυφα η διεφθαρμένη προσωπικότητα του καθηγητή Κλεάνθη Κωνσταντινούδη.

Σε ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος, (Ρομίνα Ξυδά-Κατερίνα Φάκα) οι μαρτυρίες σοκάρουν  «Για τον Κλεάνθη Κωνσταντινούδη δεν υπήρχαν, ωστόσο, έξυπνα κορίτσια, συνεχίζει  η πρώην φοιτήτρια. Μισούσε τις γυναίκες και μας έλεγε ότι είμαστε υποδεέστερα όντα, πως οι γυναίκες λογίστριες έχουν εγκέφαλο χάννου, ότι δεν θέλει θηλυκά μέσα στο λογιστικό γραφείο που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη γιατί… γκαστρώνονται και του δημιουργούν προβλήματα. Οχι, δεν τον αντιπαθούσαν όλοι οι φοιτητές. Ηταν πολύ έξυπνος για να κάνει ένα τέτοιο λάθος. Είχε φροντίσει να έχει τις κλίκες του, φτιαγμένες από φοιτητές που στην πραγματικότητα ήταν τα τσιράκια του. Αυτοί τον βοηθούσαν να μεταφέρει τα πράγματά του, του έδιναν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των υπολοίπων, μαζί τα πίνανε στα ταβερνάκια της πόλης και τα έσπαγαν σε γνωστό στριπτιζάδικο. Οι υπόλοιποι ήμασταν αφημένοι στις διαστροφικές ορέξεις του, σεξουαλικές και οικονομικές. Θα πρέπει να σας πω ότι πολλοί φοιτητές διέκοψαν τη φοίτησή τους και δεν πήραν ποτέ πτυχίο εξαιτίας αυτού του ανθρώπου».

Πτυχίο με το αζημίωτο

Διακόσια πενήντα ευρώ το μάθημα. Αυτή ήταν τα τελευταία χρόνια η ταρίφα του «αξιότιμου» καθηγητή, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του επτά μαθήματα (!) και τις τύχες χιλιάδων φοιτητών. Αν δεν τα έδινες, δεν είχε πτυχίο – όσο κι αν διάβαζες. Και αν δεν τα είχες, θα έπρεπε πάση θυσία να τα βρεις.

«Μέχρι περίπου το 2011 έπαιρνε τα χρήματα στο χέρι και τότε η ταρίφα του ήταν 2.500 χιλιάδες για τρία μαθήματα», λέει παλιά φοιτήτρια των ΤΕΙ και συνεχίζει: «Στη συνέχεια έβαλε στο κόλπο έναν συντοπίτη μας, τον Γιώργο Μόκκα, και τη γυναίκα του Ευαγγελία Μηλόφτση, οι οποίοι διατηρούν φοιτητικό φροντιστήριο στο κέντρο της πόλης.

Ηταν κοινό μυστικό σε όλους μας ότι για να περάσεις έπρεπε να πας για “μάθημα” στο εν λόγω φροντιστήριο. Πήγα κι εγώ. Μου έδωσαν τέσσερις ασκήσεις -οι τρεις εκ των οποίων έπεσαν στις εξετάσεις- κι εγώ με τη σειρά μου κατέθεσα στον τραπεζικό λογαριασμό της “κυρίας” Μηλόφτση το ποσό των 500 ευρώ. Παρότι ήξερα τα μαθήματα απέξω κι ανακατωτά, γνώριζα πως αν δεν πλήρωνα δεν θα με περνούσε. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια κοπέλα που έκλαιγε μέσα στο φροντιστήριο λέγοντας στον Γιώργο Μόκκα ότι δεν έχει αυτά τα χρήματα, ότι η οικογένειά της είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση κι εκείνος της επαναλάμβανε: “Οχι! Αυτά είναι τα χρήματα κι αυτά θα δώσεις. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα!”».

Το προφίλ των κατηγορουμένων

Πέπλο μυστηρίου κάλυπτε όλα αυτά χρόνια την προσωπική ζωή και την οικογενειακή κατάσταση του καθηγητή Κλεάνθη Κωνσταντινούδη με καταγωγή από τη Χαλκιδική, καθώς η μόνιμη κατοικία του βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. «Στην πόλη μας, όπου νοίκιαζε διαμέρισμα, περνούσε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα. Ποτέ δεν είχαμε δει σύζυγο και παιδιά. Κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών και ότι δεν είχε καλή σχέση μαζί τους, κυρίως με τον έναν του γιο που είναι ένα πολύ αξιόλογο παιδί με σπουδές Ψυχολογίας. Εδώ τον είχα δει αρκετές φορές να περπατά χεράκι-χεράκι με κοπέλες και να διασκεδάζει σε διάφορα μαγαζιά με φοιτητές-κολλητούς του. Στη Θεσσαλονίκη διατηρούσε και λογιστικό γραφείο, όπου κατά καιρούς απασχολούσε φοιτητές και αποφοίτους της σχολής χωρίς να τους δίνει ούτε ένα ευρώ. Ο άνθρωπος ήταν για γέλια. Φτάνει να άνοιγες τη σελίδα του στο FB όπου έγραφε πως είναι γεννημένος το… 1969 (στην πραγματικότητα είναι 59 ετών), ανέβαζε αστρολογικές προβλέψεις και πόζαρε, πάντα με το περουκίνι του, αγκαλιά με φοιτητές και φοιτήτριες», λέει απόφοιτος των ΤΕΙ Σερρών και συνεχίζει: «Οσον αφορά στους φροντιστηριούχους με τους οποίους συνεργαζόταν, αποτελούσαν ένα από τα πιο ευυπόληπτα ζευγάρια της περιοχής μας και κατά καιρούς δίδασκαν στο ίδιο τμήμα ως έκτακτοι διδάσκοντες.

Οχι. Κανείς από τους τρεις τους δεν φοβόταν κάτι, θεωρώ ότι ποτέ τους δεν θορυβήθηκαν γι’ αυτό που έκαναν. Θυμάμαι πως το 2015, όταν είχε γίνει κάποια ανώνυμη καταγγελία στην Αστυνομία, ο Κλεάνθης Κωνσταντινούδης μπήκε στην τάξη και μας είπε: “Είστε ρουφιάνοι! Αν ξανακούσω να λέτε κάτι για μένα δεν θα πάρετε ποτέ πτυχίο. Και όσοι έχουν πάρει πτυχίο, καλά θα κάνουν να το βουλώσουν γιατί θα έχουν επαγγελματικό πρόβλημα στο μέλλον. Εγώ γνωρίζω παντού τους πάντες και τα πάντα!”. Θυμάμαι ακόμη πως μια μέρα μπήκα στο γραφείο του κι εκείνος ούρλιαζε στο τηλέφωνο ότι “πρέπει να εξαφανιστεί αυτό το ρημάδι από το Google”. Εκείνη την εποχή, αν πληκτρολογούσες στη μηχανή αναζήτησης της Google το όνομά του, στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων έβγαινε μία σελίδα με τίτλο: “Εδωσα φακελάκι στον καθηγητή μου”. Η σελίδα αυτή, αυτό το “ρημάδι”, εξαφανίστηκε ως διά μαγείας παραχωρώντας τη θέση της σε αναλύσεις χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αποτιμήσεις επενδύσεων, όλα τους υπογεγραμμένα από τον “κύριο” καθηγητή».

Οι συλλήψεις

Αρχές του 2018 μία καταγγελία φτάνει για πρώτη φορά στον Συνήγορο του Πολίτη, για να διαβιβαστεί στη συνέχεια στο υπουργείο Παιδείας. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους το υπουργείο διαβιβάζει ένα έγγραφο τόσο στο ΤΕΙ Σερρών όσο και στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος παρενέβη αυτεπαγγέλτως επικοινωνώντας με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η τελευταία, τον περασμένο Μάιο, έρχεται σε επαφή με το ΤΕΙ ζητώντας διάφορα στοιχεία και μετά από μήνες ερευνών, την περασμένη Δευτέρα, στήνεται μια ολόκληρη επιχείρηση από την πλευρά της Αστυνομίας.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. προσημειώνουν τα χρήματα που θα κατέβαλε κάποιος φοιτητής στο φροντιστήριο του Γιώργου Μόκκα για τα δήθεν μαθήματα που έκανε και η βιτρίνα της καλοστημένης απάτης καταρρέει την ίδια κιόλας στιγμή. Οι φροντιστηριούχοι και ο καθηγητής συλλαμβάνονται, στην κατοχή τους βρίσκονται 178.000 ευρώ σε μετρητά και εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού, ύψους 140.000 ευρώ, η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης τους απαγγέλλει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι απόφοιτοι αισθάνονται δικαιωμένοι και οι φοιτητές χαμογελούν.

Σήμερα τα στόματα ανοίγουν, άλλα για να μιλήσουν και άλλα για να σταθούν έκπληκτα μπροστά στην κατάντια της ελληνικής κοινωνίας. Και τα δύο, ωστόσο, άργησαν πολύ. Τόσο πολύ που καμία ποινή δεν μπορεί πλέον να ισοφαρίσει τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών.

Από τη δεκαετία του ’90 είχε ξεκινήσει η δράση του «καθηγητή». Οταν ακόμα εργαζόταν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ως έκτακτος συνεργάτης, τρεις σπουδάστριες τον είχαν καταγγείλει επωνύμως στις πρυτανικές αρχές για ανάρμοστη συμπεριφορά, προσβολή προσωπικότητας και μη εκπλήρωση οικονομικών υποχρεώσεων ζητώντας την παρέμβαση των αρμοδίων. Ωστόσο, παρά τις καταγγελίες, αλώνιζε ανενόχλητος για χρόνια μέσα στα τεχνολογικά ιδρύματα.

«Μας εκβίαζε»

Στα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», οι φοιτήτριες αναφέρουν ότι η συμπεριφορά του εργοδότη τους ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια της απασχόλησής τους στο λογιστικό του γραφείο ήταν απρεπής και προσβλητική. Ισχυρίζονται ότι καθημερινά είχαν να αντιμετωπίσουν απειλές, εκβιασμούς και ανήθικες προτάσεις.

«Καταγγέλλουμε τον Κλεάνθη Κωνσταντινούδη ότι κατά τη διάρκεια της πρακτικής μας εξάσκησης απέναντι στο πρόσωπό μας είχε ανάρμοστη συμπεριφορά καθώς επίσης και τη μη εκπλήρωση των οικονομικών του υποχρεώσεων απέναντί μας»,ανέφεραν οι τρεις πρώην σπουδάστριες.Κατήγγειλαν επ΄σιης ότι τις ανάγκαζε σε επιπλέον εργασία από τη συμφωνημένη με την απειλή ότι δεν θα αποφοιτήσουν αν δεν δεχτούν, ενώ μία από αυτές επισημαίνει ότι λόγω αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς έφτασε να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας. «Μας εκβίαζε να πάμε στη Χαλκιδική και να δουλέψουμε στα ξενοδοχεία που είχε ο ίδιος αναλάβει χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή και όταν αρνηθήκαμε απειλούσε ότι θα μας διώξει όλες και ότι αν παρακούσουμε δεν θα πάρουμε πτυχίο μέχρι να πάρει ο ίδιος σύνταξη από το ΤΕΙ», καταγγέλλουν.

Ο καθηγητής καταγγέλεται ότι απαιτούσε επιπλέον υπηρεσίες σεξουαλικού περιεχομένου από τις νεαρές κοπέλες που απασχολούσε στο γραφείο. Οπως υποστήριξαν στις καταγγελίες τους, δέχονταν παραινέσεις από τον καθηγητή και εργοδότη τους να βγαίνουν με μεγαλύτερους και ευκατάστατους άνδρες: «Εκανε προτάσεις να βγαίνουμε με πλούσιους γέρους που θα μας γνώριζε ο ίδιος, οι οποίοι θα μας εξασφάλιζαν μια πλούσια και άνετη ζωή», ενώ προσθέτουν ότι τις απειλούσε πως θα κρατούσε 5.000 δρχ. από τον μισθό τους σε περίπτωση λάθους.

Απάντησε στις καταγγελίες με εξώδικο

Οι καταγγελίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την προσπάθεια των υπευθύνων του Ιδρύματος να διακόψουν τη συνεργασία μαζί του καθώς βρισκόταν εκεί ως έκτακτος συνεργάτης. Ωστόσο, ο καθηγητής όχι μόνο δεν αποχώρησε, αλλά απάντησε με εξώδικο και συνέχισε να εργάζεται στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα και συνάδελφοί του καθηγητές στη Σίνδο τού ζήτησαν να απομακρυνθεί για να αποφύγει την κατακραυγή, αλλά αρνήθηκε. Η σύμβασή του τελικά δεν ανανεώθηκε κι έτσι βρέθηκε στο ΤΕΙ Σερρών. Κι εκεί όμως, όπως καταγγέλλουν οι σπουδαστές, άρχισε να επιδίδεται στις ίδιες πρακτικές.

Το 2004 οι φήμες για τις ανορθόδοξες μεθόδους του καθηγητή φουντώνουν και οι σπουδαστές προχωρούν σε κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Τότε, κατηγορήθηκε για εκβιασμό και οι φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο ζητώντας από τη διοίκηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον του. Εκείνη την περίοδο ο συλληφθείς είχε μιλήσει μπροστά στις κάμερες και αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Το 2007 οι φοιτητές τον γιούχαραν σε τελετή ορκωμοσίας, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κάποιου υπεύθυνου.

Το 2012 οι καταγγελίες δημοσιεύονται στο Ιντερνετ. Την πρώτη καταχώρηση ακολουθούν και πολλές άλλες, με τους σπουδαστές να αρχίζουν να αφηγούνται τον Γολγοθά που βίωναν στη σχολή τους.

Τα στόματα ανοίγουν σιγά-σιγά και το 2015 καταγράφονται ανώνυμες καταγγελίες σε βάρος του εν λόγω καθηγητή που καταλήγουν σε έγγραφη επίπληξη.

Η υπόθεση με τον συγκεκριμένο καθηγητή ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μετά από έγγραφο που έστειλε τον Φεβρουάριο ο Συνήγορος του Πολίτη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει έρευνα της Αστυνομίας.

 Κωδικός «καρδούλες στο γραπτό»

Εκτός από τις καταγγελίες των φοιτητών υπάρχουν καταγεγραμμένες συνομιλίες στα χέρια της Αστυνομίας που «καίνε» τον καθηγητή, αφού για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι με αρκετές φοιτήτριές του είχε αναπτύξει μια ανεξήγητη οικειότητα. Αναλυτικότερα, σε μια συνομιλία η φοιτήτρια του λέει πως έβαλε καρδούλες στο γραπτό της ως κωδικοποιημένο μήνυμα για να πάρει καλό βαθμό και ο καθηγητής απαντά πως θα τις μετρήσει, ενώ άλλη φοιτήτρια του δηλώνει πως δεν έχει διαβάσει καθόλου, όμως ο «καλόκαρδος» καθηγητής τη διαβεβαιώνει πως θα πάρει 10, ενώ μια άλλη κάνει παραγγελία τον βαθμό που χρειάζεται για να περάσει και ο καθηγητής την καθοδηγεί.

Δικογραφία 600 σελίδων

Σε 20 ψηφιακούς δίσκους και 190 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων είναι καταγεγραμμένες οι συνομιλίες μεταξύ του καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, του ιδιοκτήτη φροντιστηρίου στις Σέρρες και των συνεργών τους,  Οι συνομιλίες αυτές είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών και περιλαμβάνονται στη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των κατηγορουμένων και ξεπερνά τις 600 σελίδες. Ο καθηγητής κρίθηκε προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα και του ανακριτή.

 

Καθηγητής ΤΕΙ Σερρώνκαταγγελίεςμαρτυρίες