To BBC μας συστήνει τη "Μαμά Μαρία" - Τάισε αφιλοκερδώς 30.000 πρόσφυγες στη Σάμο

Το όνομά της είναι Μαρία Μακρογιάννη, αλλά όλοι τη φωνάζουν “Μαμά Μαρία”.

Πριν μερικούς μήνες απασχόλησε τα ελληνικά ΜΜΕ όταν έγινε γνωστό το κοινωνικό της έργο αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα στη χώρα μας.

Η κ. Μακρογιάννη, ζώντας σε ένα νησί που δέχτηκε προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα, ξεκίνησε να ταΐζει αφιλοκερδώς χιλιάδες πρόσφυγες στην ταβέρνα της στη Σάμο.

Οι αριθμοί “μιλούν” από μόνο τους και αποδεικνύουν το μεγαλείο ψυχής αυτής της γυναίκας. Όπως λέει και η ίδια στο ΒΒC, μιας και η φήμη της πλέον δεν γνωρίζει σύνορα, από την ταβέρνα της πέρασαν σχεδόν 30.000 άνθρωποι για να τραφούν.

Πολύ γρήγορα όμως, δέχτηκε τις απειλές της τοπικής κοινωνίας και αναγκάστηκε να κλείσει το μαγαζί της. Οι αρχές της ωστόσο δεν της επέτρεψαν να οπισθοδρομήσει σε αυτό που είχε ξεκινήσει, και έτσι αποφάσισε να μεταφέρει τις “υπηρεσίες” στον χώρο της οικείας της.

Σε μία κίνηση άκρατης αλληλεγγύης, που ομολογουμένως ελάχιστοι από εμάς θα πράτταμε, η “Μαμά Μαρία” άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της στους πρόσφυγες και μοιράστηκε μαζί τους το φαγητό της.

Στο αφιέρωμα τoυ βρετανικού δικτύου, η κάμερα καταγράφει στιγμές οικογενειακής γαλήνης και θαλπωρής, που ομοιάζουν σαν να πρόκειται για μία βιολογική οικογένεια. Επιπλέον, η κ. Μακρογιάννη δείχνει στην κάμερα γεμάτη υπερηφάνεια τον κήπο που έχει δημιουργήσει και τον οποίο έχει παραχωρήσει στους συνανθρώπους της για να φυτεύουν τα λαχανικά τους.

Ο πόνος της όμως δεν μπορεί να κρυφτεί, καθώς με θλίψη αναφέρει τους λόγους που έκλεισε το μαγαζί της. Αλλά το κυριότερο, εκφράζει τη στεναχώρια της για την αντιμετώπιση που έχουν αυτοί οι άνθρωποι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “Τον συνάνθρωπό μας δεν τον πετάμε. Πρέπει να τους αγκαλιάσουμε όλοι μαζί, όλοι! Να τους δείχνουμε αγάπη”. Για να καταλήξει στην εξής φράση που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο: “Μου δίνει ζωή. Και δε θα σταματήσουμε ποτέ. Και να μην έχουμε, θα δίνουμε αγάπη”.

Μία αγάπη που οι συνάνθρωποι της ανταποδίδουν με ζωγραφιές. Δώρα που η ίδια δείχνει γεμάτη χαρά και ευγνωμοσύνη, ενημερώνοντας πως έχει λάβει χιλιάδες τέτοιες ζωγραφιές. Απλά λευκά χαρτιά που αναπαριστούν ωστόσο την ιστορία ζωής του εκάστοτε καλλιτέχνη.

Όπως οι παρακάτω ζωγραφιές, με λαμπερά χρώματα μεν, με πόνο ψυχής δε, καθώς απεικονίζουν βάρκες με μηνύματα γραμμένα στα αραβικά.

Ένα μηδαμινό δώρο για κάποιους, ένας πολύτιμος θησαυρός όμως για την “Μαμά Μαρία”!

Δείτε το βίντεο στην ιστοσελίδα του BBC

BBCπρόσφυγεςπροσφυγικόΣάμος