Αποποιούνται τις κληρονομιές οι Έλληνες - Χιλιάδες ακίνητα στην κατοχή του κράτους

Οι αποποιήσεις κληρονομιών αποτελούν ακόμα ένα σοβαρό φαινόμενο της δύσκολης οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουν οι Έλληνες, λαός που κατ’ εξοχήν αρέσκεται στην ιδιοκτησία.

Ετσι, χιλιάδες ακίνητα ιδιωτών οδηγούνται στην κατοχή του Δημοσίου, όχι μόνο γιατί υπάρχουν οφειλές πολλών χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ αλλά και γιατί πολλοί κληρονόμοι, αδυνατούντες να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις (φόρος κληρονομιάς, ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος) ενός ακινήτου, προβαίνουν στην… σίγουρη –και αναίμακτη οικονομικά- αποποίηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2017 οι αποποιήσεις κληρονομιών ξεπέρασαν τις 135.000.

Απαξιωμένα ακίνητα

Επιπλέον, όπως τονίζουν με έμφαση παράγοντες της αγοράς ακινήτων μεγάλο μέρος των κατοικιών σε όλη την Ελλάδα παραμένει αναξιοποίητο ή και πλήρως απαξιωμένο, παράλληλα δε η απουσία αγοραστικής ζήτησης πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη. Οι ίδιοι άνθρωποι, γνώστες επί χρόνια του εγχώριου real estate, χαρακτηρίζουν την κατοχή ακινήτου άγος και υπολογίζουν απώλειες της τάξεως του 45% στην αξία των κατοικιών.

«Σοβαρότατη κρίση»

Υπάρχουν όμως και τα στοιχεία της Eurostat που συνηγορούν στην άποψη ότι η αγορά ακινήτων διέρχεται μια σοβαρότατη κρίση τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης (σ.σ.: ως δαπάνες στέγασης λογίζονται ο φόρος ή το τέλος που συνδυάζεται με την κατοχή ακινήτου και όλα τα έξοδα για τη συντήρηση και τη διαμονή σε αυτό, όπως π.χ. θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, τηλέφωνο κτλ.). Από το 2015 μέχρι και τις μέρες μας σχεδόν οι δαπάνες στέγασης ξεπερνούν το 40,9% του διαθέσιμου εισοδήματος, όταν το αντίστοιχο ποσοστό –κατά μέσο όρο- στην Ε.Ε. αναζητείται κάπου στην… περιοχή του 10%.

Οι νέες αντικειμενικές

Στην εξίσωση της τύχης μιας μελλοντικής κληρονομιάς μπαίνουν από το 2019 οι νέες αντικειμενικές αξίες. Οι καλά γνωρίζοντες τις κακοτοπιές μέχρι την αποδοχή ή την απόφαση για αποποίηση επισημαίνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι για γονικές παροχές, δωρεές και άλλου είδους δικαιοπραξίες που αφορούν τα ακίνητα θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα αν η νέα τιμή ζώνης που θα ανακοινωθεί θα είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από την παλαιά. Ο κανόνας μοιάζει απλός: στην περίπτωση που η νέα τιμή είναι χαμηλότερη η μεταβίβαση πρέπει να γίνει το 2019 και στην περίπτωση που η νέα τιμή θα είναι υψηλότερη η μεταβίβαση θα πρέπει να γίνει εντός του 2018.

(Με τη συνεργασία του economico.gr)

ακίνητακληρονομιάΚράτος