Έρευνα: Με το φόβο της εγκληματικότητας οι Αθηναίοι - Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά

Με τον φόβο μήπως πέσουν θύμα εγκλήματος ζουν οι πολίτες της Αθήνας, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσίευσε η εφημερίδα «Καθημερινή».

Συγκεκριμένα, η πλειονότητα ανησυχεί για τη διάρρηξη στο σπίτι, σε ποσοστό 41,8%, ενώ ακολουθεί η ληστεία ή επίθεση στον δρόμο (31,3%) και η ασφάλεια των παιδιών σε δημόσια μέρη, όπως στο πάρκο ή στη διαδρομή για το σχολείο (30,7%).

Το 28% των ερωτηθέντων ανησυχεί για τη χρήση ή και τη διακίνηση ναρκωτικών, το 26,7% για «κλοπή του αυτοκινήτου τους» και το 26% μήπως πέσει «θύμα εγκληματικής ενέργειας όσο περιμένουν ή χρησιμοποιούν κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς».

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο από τους άνδρες μήπως πέσουν θύματα σωματικής βίας (12,2%) και σεξουαλικής κακοποίησης (26,7%).

Σε ποιες περιοχές φοβούνται περισσότερο

Αν και το 53,7% θεωρεί ότι δεν έχει αλλάξει το επίπεδο της εγκληματικότητας στην περιοχή τους, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό- το 38,6%- εκτιμά ότι η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα υψηλότερα ποσοστά στο ερώτημα πόσο φοβούνται τη ληστεία ή την επίθεση στον δρόμο, καταγράφονται στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας, Περιστερίου, Ιλίου και Πετρούπολης. Σε ελάχιστους δήμους οι ερωτηθέντες απάντησαν πως δεν ανησυχούν, όπως για παράδειγμα στις παραλιακές περιοχές των Δήμων Ελληνικού και Γλυφάδας, στη Φιλοθέη καθώς και σε κάποιες περιοχές των βορείων προαστίων.

Στην ερώτηση πόσο ανησυχείτε ότι θα πέσετε θύμα εγκληματικής ενέργειας στην περιοχή σας, το 35% ανησυχεί πολύ έως πάρα πολύ (30% για τους άνδρες και 39% για τις γυναίκες). Μάλιστα, για τις ηλικίες άνω των 55 ετών το ποσοστό αυτό γίνεται 60%.

Επιπλέον, υψηλά ποσοστά παρατηρούνται και σε σχέση με τα χρόνια που μένει κάποιος στην περιοχή του, καθώς όσο περισσότερα χρόνια ζει εκεί τόσο περισσότερο φοβάται. Οσοι μένουν περισσότερο από δέκα χρόνια ανησυχούν σε ποσοστό 45%.

Ακόμη, το ποσοστό ανεβαίνει στο 64% σε όσους έχουν υπάρξει θύματα εγκληματικής ενέργειας στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αθηναίων, το αίσθημα του φόβου είναι διάχυτο σχεδόν σε όλη την έκτασή του. Περισσότερο ανησυχούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Εξαρχείων, του κέντρου των Αθηνών, της Ακαδημίας Πλάτωνος, των Πετραλώνων, του Γκύζη, της Κυψέλης και του Λυκαβηττού, του νότιου τμήματος του Δήμου Αχαρνών.

Η έρευνα, την οποία παρουσίασε η «Καθημερινή», πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα GEOCHOROS του ΕΜΠ, από τον καθηγητή Γεώργιο Ν. Φώτη, και τους κ. Παύλο Τσάγκη, υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ και Δημήτρη Σβορώνο, αγρονόμο, τοπογράφο μηχανικό ΕΜΠ.

ΑθήναΕγκληματικότηταέρευναφόβος