Την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ, αλλά και τα κενά που παρουσιάζει το νομοθετικό πλαίσιο, είχε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος παρακολούθησε για δύο ώρες την ημερίδα «Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές» που φιλοξενήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Την ημερίδα διοργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe, ενώ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού κόμματος S&D.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη μεγάλη σημασία που έχει στις μέρες η σημερινή συζήτηση και θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο νωρίς τέτοιες ημερίδες και προς πολλές κατευθύνσεις.
Πολύ περισσότερο αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να είχε επιβληθεί, όταν ο τότε υπουργός Υγείας με απαράδεκτο τρόπο είχε στοχοποιήσει και είχε ποινικοποιήσει οροθετικές γυναίκες, αντί να θίξει το θέμα της παράνομης πορνείας στη σωστή του βάση.
Ένας τέτοιος διάλογος στις ημέρες μας αποτελεί φάρο ελπίδας σε μια εποχή που όλοι μας αντιμετωπίζουμε αυξημένες προκλήσεις» είπε ο κ. Σκουρλέτης στο χαιρετισμό του.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι από το Σύλλογο Οροθετικών, τον πανεπιστημιακό χώρο και την Ελληνική Αστυνομία, sex workers από την Ελλάδα και το εξωτερικό, άνδρες, γυναίκες και τρανσέξουαλ, που ανέλυσαν το θέμα και παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία.
Ιδιαίτερα γλαφυρός και αναλυτικός ήταν ο Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Λάζος.
«Τα έτη 2012, 2013 και 2014 η πορνεία στην Ελλάδα παρουσίασε μικρή άνοδο, ενώ το 2015 μειώθηκε ελαφρώς. Ετησίως γίνονται περίπου 11,2 έως 12,1 εκατομμύρια μισθώσεις εκδιδομένων γυναικών, με τιμές που κυμαίνονται από 10 έως 50 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ιερόδουλες από την υποσαχάρια Αφρική στην Αριστοτέλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και για 5 ευρώ.
Το 35% ως 40% των ιερόδουλων είναι Ελληνίδες ενώ εκτιμώνται συνολικά σε περίπου 18.000 γυναίκες.
Το μέσο ετήσιο εισόδημα για κάθε ιερόδουλη ανέρχεται σε περίπου 80.500 ευρώ ωστόσο στην ίδια μένει μόλις το 40% του ποσού, καθώς το υπόλοιπο πάει στο σωματέμπορα και άλλους» ήταν μερικά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λάζος.
Από την πλευρά του ο Ευθύμιος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, αποκάλυψε ότι από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μόλις δύο έχουν άδεια.
Ανάμεσα στους ομιλητές που προσκαλέστηκαν στην ημερίδα ήταν ακόμα ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Μαρία Στρατηγάκη, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ενώ την τελευταία στιγμή δεν κατάφερε να παραστεί η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρία Γιαννακάκη και την εκπροσώπησε συνεργάτιδά της.
Από το εξωτερικό παρευρέθηκαν και μίλησαν για το θέμα οι ακτιβίστριες Eva Duif και η Yvette Luhrs από το ολλανδικό συνδικάτο εργαζομένων στο σεξ «PROUD», οι οποίες εργάζονται ως webcam μοντέλα και φετίχ πορνογράφοι, αλλά και ο Thierry Schaffauser, εργαζόμενος στο χώρο του σεξ, ακτιβιστής και ιδρυτής του γαλλικού συνδικάτου «STRASS».
Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε το ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε στη μνήνη του πρώην προέδρου της ΜΚΟ Praksis Τζανέτου Αντύπα.