Εξουδετερώθηκε η βόμβα στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου είχε μεταφερθεί για την ελεγχόμενη έκρηξη ενώ οι κάτοικοι επιστρέφουν από το μεσημέρι σταδιακά στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, συνταγματάρχη Νικόλαο Φανιό, η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.
H τελική διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας άρχισε μετά τις 3 το μεσημέρι.
Με μεγάλη αυτοκινητοπομπή, η βόμβα μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής Ασκού-Προφήτη, όπου και έγινε η ελεγχόμενη έκρηξη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός έχει λήξει.
«Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα.
Η εκκένωση των εμπλεκόμενων Δήμων άρχισε από τις 7:00 το πρωί της Κυριακής, απ’ όπου 72.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν σε χώρους που έχουν οριστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου σχεδίου μεταφοράς πληθυσμού σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα. Πρόκειται για γυμναστήρια, σχολεία και άλλους κλειστούς χώρους, ενώ ο ΠΑΟΚ άνοιξε και θύρες του γηπέδου της Τούμπας.
Όμως υπάρχουν και κάποιοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι υπερβολικά. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που σημειώθηκε κάποια καθυστέρηση στην έναρξη της διαδικασίας, καθώς οι αστυνομικοί δεν μπορούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους δια της βίας, τονίζοντας ότι όσοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην “κόκκινη” ζώνη, το κάνουν με δική τους ευθύνη.
Νωρίτερα από την περιοχή της Softex απομακρύνθηκαν πάνω από 350 πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν εκεί και μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού.
Καθυστέρηση εξαιτίας κάμερας
Εκτός από τους κατοίκους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, την επιχείρηση καθυστέρησε και… μια κάμερα. Συνεργείο που πήγε στην πολυκατοικία πάνω από το βενζινάδικο όπου εντοπίστηκε η βόμβα για λογαριασμό μιας ιστοσελίδας έφερε την αναστάτωση.
Ήταν λίγο μετά από τις 10:30, όταν η Βούλα Πατουλίδου ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση για την εξουδετέρωση της βόμβας δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν απομακρυνθεί η κάμερα.
«Δεν θα ξεκινήσει καμία επιχείρηση επειδή στον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας πάνω από το βενζινάδικο έχει τοποθετηθεί κάμερα ιστοσελίδας. ‘Η θα μπει εισαγγελέας, ή δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Είναι αντιδεοντολογικό, σας έχουμε δώσει ό,τι θέλετε», είπε η αντιπεριφερειάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με τις ζωές των πυροτεχνουργών και των ανθρώπων που έχουν φύγει από τα σπίτια τους», πρόσθεσε. Τελικά, όπως ανέφερε η ΕΡΤ3, το συνεργείο απομακρύνθηκε.
Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18:00 το απόγευμα. Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης εκκένωσης. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή είχε απαγορευτεί από τις 10 το πρωί.
Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν επί ποδός από τις 6:00 το πρωί και στις 11:00 (αντί στις 10:00) άρχισε η διαδικασία για την απενεργοποίηση και ασφαλή απομάκρυνση της βόμβας από την ειδική ομάδα του στρατού.
Η ζώνη εκκένωσης ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα, ενώ περίπου 1.000 άνδρες της αστυνομίας επιστρατεύτηκαν για την περιφρούρησή της. Όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η “κόκκινη” ζώνη αφορά στους Δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης. Η ζώνη «αγγίζει» και τα όρια του Δήμου Δέλτα, όπου ωστόσο δεν υπάρχουν σπίτια.
Ανάχωμα με σακιά με άμμο έχει ήδη στηθεί από τις προηγούμενες ημέρες, γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα
Οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι απομακρύνθηκαν με λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ από τις 9:30 το πρωί διακόπηκε και η κυκλοφορία των τραίνων. Ήδη από το Σάββατο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού έχουν μεταφερθεί με το ΕΚΑΒ σε δομές φιλοξενίας μέχρι να ολοκληρωθεί η επιχείρηση.
Από τις 10:00 το πρωί και μετά δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται κανείς εντός της ζώνης, με εξαίρεση τα μέλη της ομάδας ναρκαλιείας 112. Η ίδια ομάδα έχει απενεργοποιήσει στο παρελθόν δεκάδες παρόμοιες βόμβες στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου TAP και σε άλλες περιοχές.
Η αστυνομία είχε διαβεβαιώσει ότι έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα περιφρούρησης προκειμένου να αποτραπούν κρούσματα ληστειών και διαρρήξεων σε σπίτια και καταστήματα.
Από την πλευρά της, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επανέλαβε ότι η απομάκρυνση των κατοίκων είναι υποχρεωτική για λόγους πρόληψης και ασφαλείας.