Σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου όπου η κατάσταση είναι οριακή, η Κυβέρνηση ετοιμάζει αυτή την εβδομάδα το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Προτεραιότητα έχουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς, σύμφωνα με τον Guardian.
«Η κατάσταση στα νησιά είναι δύσκολη και χρειάζεται να εκτονωθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για Θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. «Η διαμονή στην ηπειρωτική χώρα θα είναι πιο κατάλληλη. Θα ξεκινήσουμε με μεταφορές εκείνων που είναι περισσότερο ευάλωτοι, πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας», συμπλήρωσε ο Νίκος Ξυδάκης.
Το κλίμα στην Τουρκία είναι ιδιαίτερα ηλεκτρισμένο αναφορικά και με τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την οποία ο Ερντογάν έχει πάρει επανειλημμένα ξεκάθαρη θέση, ότι οι υπογραφές θα “σβήσουν” από τη στιγμή που οι Βρυξέλλες δεν εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους προς τους Τούρκους, ώστε να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι προσφυγικές ροές που είχαν μειωθεί κατά 90% μετά από τη σύναψη της συμφωνίας την περασμένη Άνοιξη, τώρα έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι έφταναν ακόμα και τις 7.000 μέσα σε μία ημέρα με άντρες, γυναίκες και παιδιά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας έως το νησί της Λέσβου.
Επισημαίνοντας τις “ρωγμές” που αρχίζουν να παρατηρούνται στη συμφωνία, το άρθρο αναφέρει τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας: «Εάν η ΕΕ πρόκειται να κάνει την Τουρκία πλήρες μέλος, είμαστε έτοιμοι. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουμε φτάσει στο τέλος του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να καθυστερούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα ή να εμπλεκόμαστε σε διπλωματικές ακροβασίες».
Οι συνέπειες στην περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι το λιγότερο καταστροφικές για την Ελλάδα: «Αν καταρρεύσει, θα υπάρξει ένα κύμα ενός εκατομμυρίου ή περισσότερων και αυτή η χώρα είναι εντελώς απροετοίμαστη», δήλωσε στον Guardian Ευρωπαίος πρέσβης. «Η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί», είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, κάνει αναφορά και στις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 60.000 εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών: «Φιλοξενούνται σε συνθήκες που έχουν καταγγελθεί ως αξιοθρήνητες από ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι φιλονικίες ανάμεσα σε κρατούμενους που αναγκάζονται να περιμένουν μήνες μέχρι να υποβληθούν σε επεξεργασία οι αιτήσεις ασύλου τους, αποτελούν κοινό τόπο», αναφέρει, υπενθυμίζοντας παράλληλα και τα επεισόδια που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Μόρια με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μυτιλήνη.
Τέλος, ο Guardian σημειώνει ότι οι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά αγγίζουν τους 14.000, την ώρα που τα στοιχεία της τουρκικής ακτοφυλακής δείχνουν ότι οι προσφυγικές ροές υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβρη. Για την κατάσταση αυτή, ο κ. Ξυδάκης επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθυστέρηση στις αιτήσεις ασύλου, καθώς δεν κατάφερε να στείλει το προσωπικό που υποσχέθηκε. «Μας υποσχέθηκαν 4.000 εμπειρογνώμονες στις διαδικασίες ασύλου, αλλά μέχρι στιγμής έχουμε περίπου 29 στα νησιά. Συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε και να ψάχνουμε για προσωπικό αλλά δεν είναι εύκολο», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης και συνέχισε: «Η συμφωνία δεν είναι μόνο στα χέρια της Τουρκίας, αλλά και της Ευρώπης… μερικά κράτη μέλη της ΕΕ δεν σέβονται αλλά παραμελούν τις ευθύνες τους».