Νέες λεπτομέρειες προκύπτουν σχετικά με την υπόθεση της Αίγινας, έπειτα από την κατάθεση του χειριστή της θαλαμηγού “Ντουέντε”, η οποία έσπευσε για βοήθεια έπειτα από το κάλεσμα του Λυκουρέζου.
Στην κατάθεση του Νεκτάριου Λεούση που δόθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, αναφέρεται ότι ο κ. Λυκουρέζος ενημέρωσε τον κ. Λεούση ότι το σκάφος του παρουσίασε κάποιο πρόβλημα. Γι΄αυτό και -όπως είπε ο ίδιος- ” αποφασίσαμε με την κυρία Νίνα να πάμε και εμείς στο σημείο όπου βρισκόταν το σκάφος του κ. Λυκουρέζου».
Από τα στοιχεία της κατάθεσης, έρχονται στο φως για πρώτη φορά οι πληροφορίες για την ιδιοκτήτρια της θαλαμηγού “Ντουέντε”. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό μόνο το μικρό όνομά της και όσοι τη γνώριζαν απέφευγαν να αποκαλύψουν τα πλήρη στοιχεία της.
Σπούδασε διερμηνεία στην Ελβετία και υπηρέτησε στα διοικητικά συμβούλια πολλών γερμανικών οργανισμών, ανάμεσά τους η Αμερικανική Ακαδημία του Βερολίνου και το Ίδρυμα «James Simon».
Λίγο πριν από την άφιξή της στην Ελλάδα είχε κάνει δωρεές της τάξης των 65 εκατ. δολαρίων σε μουσικό ινστιτούτο και στην παραπάνω ακαδημία. Οι κινήσεις αυτές έδωσαν τροφή στα Μέσα και υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν περί «σκοπιμότητας αυτής της χρηματοδότησης». Φέρεται ακόμη να χρηματοδοτεί ίδρυμα για την προστασία 400 παιδιών στην Ουρουγουάη.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τραγικό δυστύχημα, η βαρόνη έφυγε από το νησί, ωστόσο δεν την ακολούθησαν τρεις από τις γυναίκες που φιλοξενούσε στη θαλαμηγό, οι οποίες αναχώρησαν αργότερα από το νησί με το πλοίο της γραμμής, αναφέρει το Βήμα.
Ο κ. Λεούσης περιέγραψε στη συνέχεια της κατάθεσής του ότι ο Θρασύβουλος Λυκουρέζος υπέφερε από πόνους στη μέση λόγω του κυματισμού που υπήρχε, την ώρα που είχε επιβιβασθεί στο υποβοηθητικό φουσκωτό (τέντερ) της θαλαμηγού «Ντουέντε». Στη συνέχεια ο ίδιος μάρτυρας σημείωσε ότι έπειτα από πρόταση δική του και με την παρεμβολή ενός δικηγόρου κανονίστηκε ραντεβού λιμενικών με τον κ. Λυκουρέζο σε μεσαιωνικό πύργο της Αίγινας, έτσι ώστε να παραδοθεί εκεί. Κάτι και το οποίο συνέβη τελικά…
Μία άλλη μάρτυρας, που κατέθεσε επίσης την 5η Σεπτεμβρίου, έδωσε μία άλλη εκδοχή των προβλημάτων που αντιμετώπιζε μετά το δυστύχημα ο 77χρονος χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου.
Όπως σημείωσε, «είδα το φουσκωτό γεμάτο αίματα από τα πέλματα του κ. Λυκουρέζου. Τα πόδια του ήταν πρησμένα και μελανιασμένα και τον βοήθησα για να μπει στο αυτοκίνητο. Τον ρώτησα τι έγινε και μου απάντησε ότι χτύπησε με ένα άλλο σκάφος. Όταν τον ρώτησα τι εννοεί, μου απάντησε ότι δεν θυμόταν…».
Ο κύκλος των καταθέσεων που ζητά η δικαστική λειτουργός του Πειραιά διευρύνεται καθημερινά και θεωρείται πιθανή η κλήση των επιβατών της θαλαμηγού.