της Ιωάννας Φωτιάδη
Τα «μυστικά» για μια επιτυχημένη συνέντευξη για εξεύρεση εργασίας έχουν πάψει να είναι μυστικά για δεκάδες Έλληνες φοιτητές, που έχουν κατά το παρελθόν συμμετάσχει στο Educational Trip (εκπαιδευτικό ταξίδι) που διοργανώνει εδώ και έξι χρόνια το Corallia σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Stanford, UC Berkeley, MIT, Georgia Tech) αλλά και εταιρείες-κολοσσούς των ΗΠΑ (Facebook, Google, Apple κ.ά.). «Ο κ. Jeff Dunn, relations manager της Intel, μας εξήγησε τι πρέπει να προσέξουμε στη διάρκεια μιας συνέντευξης», αναφέρουν οι φοιτητές στην αναφορά τους από την εξόρμηση του 2014. «Εκτός από ένα καλό βιογραφικό, εντυπώσεις μπορεί να κερδίσει κανείς μέσω μιας ισχυρής προσωπικότητας, που δύναται να ενεργεί ομαδικά και να διακρίνεται από ευελιξία», σημειώνουν. «Μας υπέδειξε να έχουμε εκ των προτέρων επιλέξει να προβάλουμε τα τρία καλύτερα χαρακτηριστικά μας, όπως και παραδείγματα από success stories στις οποίες είχαμε λάβει μέρος». Τέλος, η συμβουλή που έδωσε το στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας ήταν «αν σας ρωτήσουν, αν θέλετε περαιτέρω λεπτομέρειες ή διευκρινίσεις, να ρωτήσετε οπωσδήποτε κάτι, καθώς η σιωπή σας μπορεί να… παρεξηγηθεί. Zero questions: zero interest».
Ήταν, όμως, και η πανεπιστημιακή ζωή που ενέπνευσε τους Ελληνες να μεταφέρουν ιδέες και τακτικές στη φοιτητική καθημερινότητα της Ελλάδας. Ορισμένα εξ αυτών είναι ο ανεξάρτητος εθελοντικός οργανισμός «chem.e.con» (chemical engineers connected) που θέτει ως σκοπό τη σύνδεση των φοιτητών του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ μεταξύ τους και με το αντικείμενο εργασίας. Αντίστοιχη νεοϊδρυθείσα φοιτητική ομάδα, με ηλεκτρονική παρουσία είναι η BAT-Bio Auth Team στο ΑΠΘ. Εμπνευσμένη από τα πρότυπα των ξένων πανεπιστημίων είναι και η εκδήλωση Orientation Day, που σύμφωνα με τους νεαρούς διοργανωτές, προσομοιάζει στα Orientation Weeks ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και στοχεύει στην ενημέρωση των πρωτοετών. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το TeamFair, που αποσκοπεί να «τονίσει την ισχυρή παρουσία των φοιτητικών ομάδων στον χώρο του πανεπιστημίου, τη σύνδεση και μεταξύ τους συνεργασία».
Τα παραπάνω διηγήθηκαν όσοι πραγματοποίησαν το εβδομαδιαίο υπερατλαντικό ταξίδι το 2014 σε όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αίτηση έως τις 11 Ιανουαρίου για το Educational Trip στις 28 Μαρτίου 2015. Φέτος, για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής έχουν επιπλέον και φοιτητές πολυτεχνικών σχολών, οικονομικών τμημάτων και Θετικών Επιστημών που σπουδάζουν στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ενώ στους «οικοδεσπότες» προστέθηκε ένα ακόμη πανεπιστήμιο, το UC San Diego. Τέλος, ο αριθμός των τυχερών φοιτητών, που οφείλουν να έχουν ήδη ολοκληρώσει το πρώτος έτος σπουδών και να μην είναι επί πτυχίω, ανέρχεται αυτή τη φορά σε 24 άτομα, χάρη στους χορηγούς του προγράμματος. Για πληροφορίες, www.edutrip.gr.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ