Έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 83 ετών ο ομότιμος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, Χαράλαμπος Μπούρας.
Η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιουλίου, στις 14:00 το μεσημέρι, από το Α’ Νεκροταφείο.
Η αρχιτεκτονική και αρχαιολογική κοινότητα είναι φτωχότερη. Ο Χαράλαμπος Μπούρας υπήρξε κορυφαίος επιστήμονας με εξειδίκευση στη μελέτη και την αναστήλωση των μνημείων της κλασσικής αρχαιότητας, καθώς επίσης και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου. Διακρίθηκε για το πρωτοποριακό έργο του στα ζητήματα προστασίας και αναστήλωσης των μοναδικών μνημείων της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, μεταξύ των οποίων η Ακρόπολη Αθηνών, το Ηρώδειο, η Βραυρώνα, ο Όσιος Λουκάς. Το πλούσιο επιστημονικό ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αποτελούν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Σύντομο βιογραφικό του
Γεννήθηκε το 1933 στην Πρέβεζα και μεγάλωσε στη Χίο, όπου πέρασε και τα χρόνια του πολέμου. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και Ιστορία της Τέχνης στο Παρίσι. Ως αρχιτέκτων της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως (1960-1966), εργάστηκε για την αποκατάσταση πολλών μνημείων, ενώ από το 1966 έως το 1974 δίδαξε Ιστορία της Αρχιτεκτονικής στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και από το 1974 ως το 2000 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου από το 1974 ως το 2005. Η εμπειρία του ήταν μοναδική, αλλά κυρίως ήταν η εφαρμογή της γνώσης σε διάφορα ζητήματα που απαιτούσαν λύσεις. Η αναστήλωση της Στοάς της Βραυρώνος τη δεκαετία του 1960 αποτέλεσε τομή στον τρόπο προσέγγισης των μνημείων γενικότερα.
Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν και η συμβολή του στη μελέτη των βυζαντινών (αλλά και μεταβυζαντινών) μνημείων και δη των Αθηνών.
Το 2002 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανάμεσα στις σημαντικές δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται: «Βυζαντινά σταυροθόλια με νευρώσεις» (1965), «Η αναστήλωσις της στοάς της Βραυρώνος» (1967), «Νέα Μονή Χίου» (1985, με τη Λασκαρίνα Μπούρα), «Ελλαδική ναοδομία κατά τον 12ο αιώνα» (2002), «Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα» (2006).
Συλλυπητήριο μήνυμα του Υπουργού πολιτισμού και Αθλητισμού για την απώλεια του Χαράλαμπου Μπούρα
O Υπουργός κ. Αριστείδης Μπαλτάς και όλο το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θλίψη πληροφορήθηκαν σήμερα για τον αναπάντεχο θάνατο του Χαράλαμπου Μπούρα, ο οποίος αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.
Το έργο με το οποίο ταυτίστηκε και στο οποίο αφιερώθηκε ήταν η αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης, αρχικά ως μέλος της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως και από το 1985 ως Πρόεδρος της. Η συμβολή του στην αναστήλωση των μνημείων υπήρξε καθοριστική, δεδομένου ότι εισήγαγε ποιοτικά και επιστημονικά κριτήρια και αρχές σχετικά με τις αναστηλώσεις των μνημείων, όπως η αρχή της αναστρεψιμότητας, η ανάγκη τεκμηρίωσης και η διεπιστημονική προσέγγιση στις επεμβάσεις κ.α.
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ο Χαράλαμπος Μπούρας υπήρξε σημαντικός επιστήμονας με ειδίκευση στη μελέτη και την αναστήλωση μνημείων τόσο της κλασικής αρχαιότητας όσο και της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.
Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής αρχικά στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π. Υπήρξε μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου του Υπουργείου Πολιτισμού για περισσότερο από 25 χρόνια και μέλος πολλών διεπιστημονικών επιτροπών του Υπουργείου Πολιτισμού (Επιδαύρου, Πρωτάτου Αγίου Όρους, Διονυσιακού Θεάτρου, Λίνδου Ρόδου).
Από το 1959 έως το 1966, ως αρχιτέκτων της Διευθύνσεως Αναστηλώσεως στην Αρχαιολογική Υπηρεσία ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με την αναστήλωση της στοάς της Βραυρώνος, που αποτελεί ορόσημο στις αναστηλώσεις μνημείων στον ελλαδικό χώρο.
Υπήρξε επίσης Γενικός Γραμματέας της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης.
Εκτός από το σημαντικό επιστημονικό και διδακτικό του έργο, ο Χαράλαμπος Μπούρας διακρινόταν για την φυσική του ευγένεια, το ήθος του και υπήρξε πάντα ακούραστος, επίμονος, ανιδιοτελής και ειλικρινής. Τον πενθούμε όλοι.