ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ
του Χρήστου Πιλάλη
Περισσότεροι από 300 άνθρωποι συμμετείχαν στις σκακιστικές Εκδηλώσεις Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που διοργάνωσε για άλλη μία χρονιά ο Σκακιστικός Επιμορφωτικός Όμιλος Καλαβρύτων και Επαρχίας, ένα αθλητικό σωματείο με πλούσια αγωνιστική, πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.
Ψυχή του ΣΕΠΟΚΕ, που έχει διοργανώσει σκακιστικές εκδηλώσεις που μπήκαν και στα βιβλία των Ρεκόρ Γκίνες, είναι ο γνωστός γιατρός, σκακιστής και πρόεδρος του Συλλόγου Νικόλαος Ραζής.
Οι εκδηλώσεις έγιναν με επιτυχία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, με τη στήριξη του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου Καλαβρύτων και της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Πελοποννήσου.
Ήταν κυρίως ο 2ος Πανελλήνιος ανοιχτός διαγωνισμός σκακιστικού σκίτσου και οι αγώνες γρήγορου σκακιού (ράπιντ). Όμως στον ίδιο χώρο έγιναν και άλλες σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως οι εκθέσεις «Διεθνούς Σκακιστικού Σκίτσου Ξένων Γελοιογράφων», «Αρχειακού Φωτογραφικού και Δημοσιογραφικού Υλικού του ΣΕΠΟΚΕ», «Σκακιστικού, Λογοτεχνικού και Ιστορικού Βιβλίου».
Τις εκδηλώσεις στήριξε ιδιαίτερα ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Γ. Λαζουράς, που, όπως δήλωσε στο «Έθνος» θα συνεχίσει να ενισχύει το πολύπλευρο έργο του ΣΕΠΟΚΕ και ιδιαίτερα το σκάκι που είναι ενταγμένο στις Εκδηλώσεις Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Στον πανελλήνιο διαγωνισμό σκίτσου παρουσιάστηκαν συνολικά 145 δημιουργίες από 22 σχολεία και σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα. Από τις διακρίσεις στα δημοτικά σχολεία το 1ο Βραβείο πήρε ο Ουργκέν Σέχι, της Σχολής Αγιογραφίας Καλαβρύτων και Αιγίου, στα γυμνάσια ο Μιχαήλ – Εφραίμ Καραφυλάκης, από τα Εκπαιδευτήρια Καίσαρη της Αθήνας, από τα Λύκεια η Μαρία Κωστούλα, μαθήτρια του Λυκείου Σούρπης Μαγνησίας.
Πρώτη από τους φοιτητές ήταν η Βασιλική Καποτά, του ΙΕΚ Ηλιούπολης (Τμήμα Γραφιστικής), ενώ στις λοιπές κατηγορίες 1ος ήταν ο Γρηγόρης Γεωργίου. Νικητής στη γενική κατηγορία ο Αλέξανδρος Στσίγκιελ, 2ος ο Κωνσταντίνος Νιάρχος και 3ος ο Απόστολος Γκράμης.
Έγινε ιδιαίτερη μνεία για το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πατρών, το 9θέσιο Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου, το 3ο Γυμνάσιο Πύργου και το Δημοτικό Σχολείο Σκαφιδακίου Αργολίδος για τα έργα που σχεδίασαν οι μαθήτριες και οι μαθητές τους. Το επίπεδο των έργων κρίθηκε από επαγγελματίες του σκίτσου ως εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Οι διακριθέντες (τρεις από κάθε κατηγορία) έλαβαν ωραιότατα έπαθλα και διπλώματα τυπωμένα σε περγαμηνή, που σχεδίασε ο μηχανικός και γελοιογράφος Γρηγόρης Γεωργίου.
Όπως μας είπε ο Ν. Ραζής ο πρωτότυπος αυτός διαγωνισμός θα διοργανωθεί ακόμη καλύτερα, αφού θα εμπλουτιστεί με τις προδιαγραφές και τα κριτήρια της Παγκόσμιας Ενωσης Γελοιογραφίας.
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΚΑΚΙΟΥ
Πήραν μέρος σκακιστές όλων των ηλικιών
Στους αγώνες ράπιντ συμμετείχαν σκακιστές και σκακίστριες από 10 σκακιστικά σωματεία, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των σκακιστών των Καλαβρύτων (εκ των οποίων 52 μέλη του ΣΕΠΟΚΕ).
Επικεφαλής διαιτητής ήταν ο Γεώργιος Γεωργόπουλος, ένας από τους καλύτερους διαιτητές στη χώρα. Ελαβαν μέρος σκακιστές κάθε ηλικίας, βετεράνοι όπως ο μετρ Χρύσανθος Πούντζας, σκακιστές που αγωνίζονται σε Σωματεία Α’ Εθνικής Κατηγορίας κ.ά. Με τον τρόπο αυτό νέες, νέοι και παιδιά όλων των σχολείων (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου) της περιοχής είχαν την ευκαιρία να πάρουν σημαντικότατες εμπειρίες, αγωνιζόμενοι σε μία επίσημη διοργάνωση με σκακιστές με πολύχρονη εμπειρία στο πνευματικό άθλημα.
Ύστερα από πραγματικά ενδιαφέρουσες παρτίδες ξεχώρισαν οι πρώτοι στην κατάταξη. Από αυτούς 33 έλαβαν -σύμφωνα με την προκήρυξη- αντίστοιχα έπαθλα. Πρώτος στη γενική κατάταξη ήταν ο Νίκος Νικολακόπουλος, 2ος ο Αλέξης Σπηλιόπουλος και 3ος ο Χαρίλαος Δεδεμάδης. Πρώτη σκακίστρια ήταν η Θεοδώρα Τσεγρένη, 2η η Αθηνά Μπομποτσιάρη και 3η η Ρεγγίνα Ραζή – Αλεξανδράτου. Πρώτος μεταξύ των μαθητών του Δημοτικού ήταν ο Ροδόλφος Σταματίου, 1ος μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου ο Κωνσταντίνος Χαλμούκης και μεταξύ μαθητών Λυκείου η Covac Bianca – Maria. Πρώτη φοιτήτρια ήταν η Ρόζα Βασιλάτου, που μας παραχώρησε και τις ωραίες φωτογραφίες του ρεπορτάζ.
Η μαρτυρία
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Αριστείδη Κλάδου, που επέζησε από τη γερμανική εισβολή στα Ανώγεια Κρήτης, ο οποίος μετέφερε μνήμες και εικόνες από την αποτρόπαια αυτή πράξη, καθώς και αντίγραφο της διαταγής (Χανιά 13/8/1944) του Γερμανού στρατηγού φρουράρχου Κρήτης Χ. Μίλερ για ισοπέδωση των Ανωγείων.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΚΕ Ν. Ραζής προανήγγειλε έκδοση λευκώματος για τις εκδηλώσεις και ανανέωσε το ραντεβού για τον επόμενο χρόνο, πάντα στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων Μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64111891