Χαρούμενα-ειρηνικά Χριστούγεννα και ένα ευχάριστο χορταστικό… ρεβεγιόν, με «μενού» πάπιες αλλά και παραδοσιακό γουρουνόπουλο, αναμένεται να περάσει -μακριά από τους διώχτες του- ο «Σήφης», ο Κρητικός κροκόδειλος στο Φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο.
Οι κάτοικοι του Αμαρίου νιώθουν δικό τους τον «Σήφη», καθώς η παρουσία του στα νερά του φράγματος των Ποταμών στο Ρέθυμνο έχει τονώσει την τουριστική κίνηση της περιοχής.
Παράλληλα, ο «Σήφης», έχοντας στο «πλευρό» του τους κατοίκους της περιοχής, περιμένει την… ευλογία του Θεού με τη ρίψη του Σταυρού στο ίδιο φράγμα την ημέρα των Θεοφανίων. Οι κάτοικοι του Αμαρίου, που νιώθουν δικό τους τον «Σήφη», δεν έχουν κανένα δισταγμό να πέσουν στα ίδια νερά που κολυμπά ο κροκόδειλος και να πιάσουν τον σταυρό που θα ρίξει ο παπα-Γιώργης.
«Θα γίνει η τελετή. Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να πέσω πρώτος να πιάσω τον σταυρό», δήλωσε στο «Εθνος» ο Γιάννης Ιερωνυμάκης, επίτιμος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Παντάνασσας. «Ολοι θα πάμε στο Φράγμα για την τελετή. Ο «Σήφης» φαίνεται ακίνδυνος για τους ανθρώπους. Τον βλέπω σχεδόν κάθε μέρα έξω από το φράγμα και όταν αντιληφθεί ανθρώπους φεύγει τρομαγμένος στο νερό. Τον έχουν αγριέψει από το κυνήγι που του κάνουν για να τον πιάσουν», λέει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τοπικού συμβουλίου Παντάνασσας Αλέξης Ιερωνυμάκης.
Ο δήμαρχος Αμαρίου, Αδάμ Παραδεισανός, μιλώντας στο «Εθνος» είπε ότι τον κάλεσε ο παπα-Γιώργης και θα πάει στην τελετή ρίψης του Σταυρού στο Φράγμα που βρίσκεται ο Κροκόδειλος. Παράλληλα μεταφέροντας τα αισθήματα των κατοίκων είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε ο Κροκόδειλος να μείνει στην περιοχή σε ελεγχόμενο χώρο, καθώς αποτελεί «ατραξιόν» της περιοχής που διαφημίζει το Ρέθυμνο, την Κρήτη και τη χώρα παγκοσμίως.
Παρών στην τελετή ρίψης του Σταυρού από τον παπα-Γιώργη θα είναι ο δήμαρχος Αδάμ Παραδεισανός (αριστερά).
Ο κροκόδειλος τρέφεται με πάπιες της λίμνης και κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής αστειευόμενοι λένε πως τα Χριστούγεννα θα του δώσουν ως δώρο να δοκιμάσει και παραδοσιακό γουρουνόπουλο…
Τις μέρες των εορτών, όπως λένε οι κάτοικοι, ο «Σήφης» θα έχει πολλή παρέα καθώς την περιοχή επισκέπτονται για να τον δουν εκδρομείς που απολαμβάνουν το τοπίο αλλά και τους εκλεκτούς μεζέδες του τόπου. «Ο ?Σήφης? ήδη φέρνει κόσμο, τουρίστες, γι’ αυτό επιβάλλεται να μείνει στην περιοχή σε ελεγχόμενο χώρο να τον βλέπει ο κόσμος. Θα δώσει ώθηση στις δουλειές…», είπε στο «Εθνος» ο κ. Γ. Ιερωνυμάκης. Ο Νικήστρατος, που είναι ιδιοκτήτης ταβέρνας, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του παράχθιου χωριού Βολιώνες, Ασημένια Ιερωνυμάκη, λένε ότι οι δουλειές στα μαγαζιά της περιοχής συνεχώς αυξάνονται και ότι όλοι οι επαγγελματίες και κάτοικοι μπορούν να προσφέρουν ακόμα και οικονομικά να δημιουργηθεί η υποδομή για να μείνει ο κροκόδειλος στην περιοχή τους. Ο «Σήφης», ο «αντάρτης» κροκόδειλος, που αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη να ζει σε τεχνητή λίμνη. Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, τις νύχτες του χειμώνα έχει εγκλιματιστεί και αντέχει. Παράλληλα αποφεύγει τις «παγίδες» που του έχουν στήσει για τον εγκλωβισμό του και προτιμά να τρέφεται με τις πάπιες που κολυμπούν δίπλα του.
Οι πάπιες άλλωστε θα είναι και το εορταστικό «μενού» του, ενώ κάποιοι κάτοικοι αστειευόμενοι σκέπτονται «έτσι για το καλό του χρόνου αντί για μποναμά» να… προσφέρουν στον «Σήφη» κρητικό γουρουνόπουλο!!!
«Μέρες γιορτινές που είναι θα πρέπει να κεράσουμε τον ?Σήφη? με παραδοσιακό γουρουνόπουλο. Το ?μενού? με τις πάπιες το? προγραμματίζει ο ίδιος καταβροχθίζοντάς τες», είπαν χαμογελώντας στο «Εθνος» ιδιοκτήτες ταβερνών και κάτοικοι. Παράλληλα, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βολιώνων είπε ότι προετοιμάζουν τον έξω χώρο του φράγματος ώστε να υποδεχθούν και να κεράσουν τον κόσμο που θα καταφθάσει τις ημέρες των εορτών αλλά και την ημέρα των Θεοφανείων που θα γίνει η ρίψη του Σταυρού.
«Είμαστε σε συνεννόηση με όλα τα τοπικά συμβούλια και τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών της περιοχής και θα κάνουμε αυτές τις ημέρες καθαριότητα του φράγματος, νέες δεντροφυτεύσεις, ώστε να είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούμε τον κόσμο», είπε στο «Εθνος» η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου.
Πηγή: http://www.ethnos.gr/