Σοκ από τη Εurostat: Σε κατάσταση ένδειας το 22,2% των Ελλήνων

Όλο και περισσότεροι Έλληνες ζουν κάτω από άθλιες οικονομικές συνθήκες σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και την στιγμή μάλιστα, που τα δυσβάσταχτα νέα μέτρα τα οποία αναμένεται να συμφωνήσουν Ελλάδα και δανειστές, δεν έχουν μπει ακόμη σε εφαρμογή.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα: για το 2015, υπολογίστηκε ότι το 22,2% των Ελλήνων ζούσε σε κατάσταση ένδειας, έναντι 8,2% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι στερούνται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, περίπου 2,37 εκατομμύρια Έλληνες ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία για την περασμένη χρονιά, με την αντίστοιχη “μερίδα” της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, να υπολογίζεται στα 41 εκατομμύρια ανθρώπους.

Απορίας άξιο είναι, λοιπόν, όχι το αν θα προκύψει πλέον συμφωνία με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας μας, αλλά το κατά πόσο τα συμφωνηθέντα μέτρα μπορούν να εφαρμοστούν και να γεμίσουν τον… εθνικό “κουμπαρά”.

Όπως αναφέρει η Eurostat, από το 2012 και μετά, το ποσοστό του πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015). Στην Ελλάδα όμως, το ποσοστό αυτό κατέγραψε αύξηση από 19,5% το 2012, σε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015.

Ολοκληρώνοντας, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγάλες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών.

ΕurostatΕυρωπαϊκή Ένωσηφτώχεια