Ύποπτες ΜΚΟ "στήνουν μηχανή" για την παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα

Ύποπτες κινήσεις Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων για τον χειρισμό του Προσφυγικού έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες στην χώρα μας, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες αποσυμφόρησης των νησιών και των λιμανιών σε Αιγαίο αλλά και Πειραιά. Εν τω μεταξύ με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί, είναι να αναρωτιέται κανείς για το τι θα γίνει με την φετινή τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ώρα που εφαρμόστηκε η συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαναπροώθηση των πρώτων μεταναστών στην γείτονα χώρα, κατατίθενται μαζικά αιτήσεις ασύλου έπειτα από σχετικές υποδείξεις αλληλέγγυων και ΜΚΟ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή, μόνο στα νησιά του βορείου Αιγαίου οι αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι πριν από τις 20 Μαρτίου 2016 και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας- το ενδιαφέρον ήταν μηδαμινό ενώ από την 1η Απριλίου, το σκηνικό άλλαξε εντελώς.

 

Τα “ψιλά” γράμματα…

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες ή οι μετανάστες, οι οποίο με τον τρόπο αυτό ζητούν να μείνουν στην Ελλάδα, ενώ ήταν γνωστό μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ότι όλος αυτός ο πληθυσμός από τις ανατολικές χώρες επιθυμούσε να συνεχίσει το ταξίδι του για την βόρεια Ευρώπη και όχι να εγκατασταθεί στην χώρα μας, με εξαίρεση ένα μικρό ποσοστό.

Εκείνο που έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί, είναι ότι ακόμη και στην περίπτωση που η αίτηση ασύλου δεν γίνει αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία, ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να ζητήσει την επανεξέτασή της, ενώ, εάν γίνει αποδεκτή, τότε ο δικαιούχος του ασύλου δεν έχει δικαίωμα να ταξιδέψει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εκτός από την Ελλάδα.

 

Τι γίνεται στο λιμάνι του Πειραιά

Οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά, δεν φαίνονται πρόθυμοι να εγκαταλείψουν το λιμάνι προκειμένου να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας. Άτομα που παρουσιάζονται ως μέλη ΜΚΟ, τους παροτρύνουν να μην επιβιβαστούν στα λεωφορεία αλλά να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Έτσι, τα πούλμαν αποχωρούν άδεια ενώ η εικόνα του λιμανιού, παραμένει να είναι τραγική.

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία ενός οδηγού πούλμαν που βρέθηκε χθες το πρωί στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά: «Ερχόμαστε κάθε μέρα εδώ, καθόμαστε οκτώ-εννιά ώρες και προσπαθούμε να φορτώσουμε. Προσπαθούν από το λιμάνι να οργανωθούν και υπάρχουν κάποιοι από τις ΜΚΟ που τους κοροϊδεύουν. Έχουν κάποιες λίστες που καταγράφουν τα ονόματά τους και τους λένε “μη φύγετε από εδώ, μην πάτε στα hotspots”».

 

Ένα ύποπτο φυλλάδιο

Εν τω μεταξύ τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει ένα φυλλάδιο γραμμένο στα αγγλικά, το οποίο μοίρασαν σήμερα σε πρόσφυγες, μέλη ανύπαρκτης ΜΚΟ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, αν οι πρόσφυγες κάνουν αίτηση για άσυλο υπάρχει περίπτωση να τους φυλακίσουν και να τους απελάσουν, την στιγμή που οι κρατικές υπηρεσίες τους διαβεβαιώνουν για την ασφάλειά τους.

ΑΙΓΑΙΟάσυλομκοπροσφυγικόΤουρκία