Με περίπου 51.400 πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, και τους περισσότερους εξ αυτών να ζουν σε καταυλισμούς κάτω από άθλιες συνθήκες, τα κρούσματα βίας που έχουν ποικίλες μορφές αυξάνονται σε καθημερινή βάση.
Τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια μεταξύ Σύριων και Αφγανών που διαδραματίστηκαν χθες στο λιμάνι του Πειραιά -όπου πρόσφυγες και μετανάστες έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με λοστάρια και πέτρες- είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η κατάσταση οδεύει σε εκτροχιασμό. Το χθεσινό ξέσπασμα στον Πειραιά, είχε ως αποτέλεσμα 8 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Αφορμή για τα επεισόδια στάθηκε το γεγονός ότι Αφγανός φέρεται να παρενόχλησε μία γυναίκα από τη Συρία. Όταν το αντελήφθη ο σύζυγος της Σύριας, απευθύνθηκε στους Αφγανούς να διαμαρτυρηθεί και τότε ξέσπασαν τα επεισόδια.
Κοινό μυστικό τα κρούσματα βιασμών
Μερικές μόνο μέρες πέρασαν από το λιντσάρισμα ενός Αφγανού από άλλους πρόσφυγες, καθώς θεωρήθηκε ο δράστης απόπειρας βιασμού μιας ανήλικης στην Ειδομένη. Το λιντσάρισμα του φερόμενου ως επίδοξου βιαστή δημοσιοποιήθηκε, ωστόσο περιστατικό δεν καταγγέλθηκε ποτέ στην Αστυνομία, ενώ και ο πατέρας της μικρής, που αρχικά είχε παραδεχθεί την απόπειρα, στη συνέχεια την αρνήθηκε.
Στο Ελληνικό, αστυνομικοί και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης επισημαίνουν ότι οι συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών και τα κρούσματα κλοπών ή ακόμα και βιασμών είναι καθημερινά. Άλλωστε, και ο χθεσινός καβγάς στο λιμάνι ξεκίνησε για τα μάτια μιας γυναίκας.
Τα περιστατικά αν και είναι καθημερινά, δεν καταγράφονται, καθώς αξιωματικοί της Αστυνομίας και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων συγκλίνουν στην άποψη ότι «οι γυναίκες πρόσφυγες δεν καταγγέλλουν τα σε βάρος τους περιστατικά, διότι η κουλτούρα στις χώρες τους είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με την ισότητα των δύο φύλων, με αποτέλεσμα να κερδίζουν ο φόβος και η τρομοκρατία».
Διαταγή για μέτρα
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», η ΕΛ.ΑΣ. ήδη λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των περιστατικών βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας σε βάρος των γυναικών προσφύγων, ύστερα από τη διαπίστωση ότι αυξάνονται τα περιστατικά βίας με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες που εγκατέλειψαν μόνες τους ή με τα παιδιά τους τις χώρες καταγωγής τους. Μάλιστα, έχει εκδοθεί και σχετική διαταγή της ΕΛ.ΑΣ., στις 22 Μαρτίου 2016 με θέμα την «ετοιμότητα για την προστασία των γυναικών μεταναστριών και προσφύγων».
Μαχαίρια στην Ειδομένη
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς όλη της χώρας είναι οι εικόνες που δημοσίευσε το Associated Press από την Ειδομένη, τον καταυλισμό των 11.000 προσφύγων. Στις φωτογραφίες φαίνεται ένας άντρας να έχει βγάλει ακόμα και μαχαίρι και να κινείται απειλητικά εναντίον άλλου. Το περιστατικό συνέβη χθες και μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η αιτία του καβγά που οδήγησε τον άντρα να βγάλει μαχαίρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω συμβάν έγινε μία ημέρα μετά τα επεισόδια των προσφύγων με τα ΜΑΤ, και τους μετανάστες να εκτοξεύουν ακόμη και πέτρες κατά των ανδρών της αστυνομίας.
Μαχαιρώθηκαν πρόσφυγες στη Χίο
Προχθές το βράδυ στη Χίο υπήρξαν επεισόδια στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο Χαλκειός, όταν η σύγκρουση μεταξύ ομάδων Ιρακινών και Αφγανών έφθασε στα άκρα. Όπως αναφέρει το astraparis.gr, με τραύματα στο κεφάλι και στην πλάτη μεταφέρθηκε αργά το βράδυ με ασθενοφόρο ένας Ιρακινός από το hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στο νοσοκομείο Χίου.
Σύμφωνα με το politichios.gr, η διαμάχη μεταξύ των δύο ομάδων οδήγησε σε νέα σύγκρουση λίγο μετά τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί με μαχαιρώματα. Στο κέντρο κράτησης, που πλέον φιλοξενούνται πάνω από 1.500 άτομα, επικρατεί ήδη αναστάτωση, με τους περίπου 12 αστυνομικούς, λιμενικούς και στελέχη της Frontex που έχουν επιφορτιστεί με τη βραδινή φύλαξη του κέντρου να διατυπώνουν τους φόβους τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί μέσα σε αυτό. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι έχει δοθεί εντολή στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας να αποφεύγουν τη χρήση στολής εντός του κέντρου, ώστε να μην αποτελούν στόχο των συγκεκριμένων ομάδων.
Δραματικές συνθήκες στο Ελληνικό
Στο Ελληνικό υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 5.000 μετανάστες, και συγκεκριμένα 1.500 αλλοδαποί στο εγκαταλελειμμένο κτίριο αναχωρήσεων και 3.000 άτομα ακόμη στα παρακείμενα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ.
Η σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη ανάμεσα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με την «Ελληνικό Α.Ε.» ήταν τρίμηνης διάρκειας και αφορούσε στην προσωρινή φιλοξενία 700 μεταναστών στο γήπεδο του χόκεϊ. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η συμφωνία (σ.σ.: λήγει σήμερα) καταστρατηγήθηκε και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπάρχει κυβερνητική απόφαση επέκτασής της για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμα.
Συνάντηση για να καθορίσουν τη στάση τους θα έχουν αύριο, Παρασκευή, οι δήμαρχοι Ελληνικού, Αλίμου και Γλυφάδας, οι οποίοι προ δεκαπενθημέρου αντέδρασαν στο σχέδιο φιλοξενίας μεταναστών στα τρία εγκαταλελειμμένα τολ της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκονται στον χώρο του παλιού αεροδρομίου.
Εξεγείρονται οι πρόσφυγες στη Λέσβο
Xθες το απόγευμα, επικράτησε ένταση στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες, με συνθήματα και πλακάτ, ζήτησαν την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως αναφέρει το lesvosnews.gr.
Στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται πάνω από 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 500 έχουν υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Περίπου 1.000 άτομα έχουν λάβει πιστοποίηση και φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας πριν από τις 20 Μαρτίου, όταν και άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο παραμένουν στη Λέσβο για διάφορους λόγους, καθώς ορισμένοι περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα. Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τον αγώνα που κάνουν ώστε να ανοίξουν τα σύνορα.