Αποκλεισμένος εξακολουθεί να είναι μέχρι αυτή την ώρα ο οδικός άξονας ΠΑΘΕ μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ευζώνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στο ύψος του Πολυκάστρου, καθώς οι πρόσφυγες του κέντρου προσωρινής μετεγκατάστασης στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, συνεχίζουν απτόητοι την διαμαρτυρία παρά την ταλαιπωρία, το τσουχτερό κρύο και την βροχή.
Η κυκλοφορία των οχημάτων ρυθμίζεται από την αστυνομία ενώ στην Ειδομένη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ετοιμάζονται να επαναδραστηριοποιηθούν, ανάλογα με το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση τις επόμενες ώρες. Στο σημείο η κατάσταση είναι αμετάβλητη, με τους πρόσφυγες να παραμένουν στις σιδηροδρομικές γραμμές όπου έχουν τοποθετήσει και σκηνές για να προστατευθούν από τα καιρικά φαινόμενα.
Νωρίτερα, περίπου 500 πρόσφυγες είχαν πραγματοποιήσει πορεία από το κέντρο μέχρι την είσοδο του Πολυκάστρου, στη συνέχεια περίπου 100 – 150 πρόσφυγες απέκλεισαν την αερογέφυρα, για να προχωρήσουν γύρω στη μία το μεσημέρι στον αποκλεισμό της οδικής αρτηρίας.
Ο πολύωρος αποκλεισμός προκάλεσε εκνευρισμό και ένταση μεταξύ οδηγών φορτηγών και προσφύγων καθώς και μεταξύ των ίδιων των προσφύγων: ορισμένοι από αυτούς επιθυμούσαν να επιτρέψουν την διέλευση των οχημάτων για λίγη ώρα ωστόσο οι περισσότεροι δεν ήθελαν να το διαπραγματευτούν. Αντίστοιχο επεισόδιο σημειώθηκε και με αυτοκίνητο που μετέφερε τρόφιμα και άλλα είδη για τους πρόσφυγες, το οποίο τελικά δεν κατάφερε να περάσει από το σημείο.
Η μόνη λύση ήταν η επί τόπου αναστροφή και η αναζήτηση εναλλακτικής διαδρομής, πράγμα που έγινε με κάποια από τα οχήματα με την βοήθεια της αστυνομίας. Τα μόνα οχήματα στα οποία επιτρέπεται η διέλευση, είναι τα περιπολικά, τα στρατιωτικά και τα ασθενοφόρα.
«Δεν θέλουμε φαγητό, ούτε νερό. Θέλουμε μέλλον», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός πρόσφυγας από την πόλη Αφρίν της Συρίας και εξήγησε πως ο μόνος δρόμος γι’ αυτούς είναι να ανοίξουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Το συγκεντρωμένο πλήθος δηλώνει αποφασισμένο να απέχει από τροφή και νερό έως ότου ανοίξουν τα σύνορα, ενώ έχει στήσει ακόμη και κάποιες σκηνές πάνω σε διάφορα σημεία του αποκλεισμένου δρόμου.
Στα όρια η κατάσταση στην Ειδομένη
Με τεντωμένα τα νεύρα λόγω της ταλαιπωρίας, της εξάντλησης αλλά και της κακοκαιρίας, οι περίπου 12.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αρχίσει να αντιδρούν έντονα, σε σημείο που οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την παραμονή των ΜΚΟ καθώς και των ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.
Μετά από τόσες ημέρες παραμονής σε άθλιες συνθήκες, οι περίπου 12.000 εγκλωβισμένοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντιδρούν, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, ενώ πλέον τίθεται και θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους των ΜΚΟ, αλλά και των ΜΜΕ που βρίσκονται στην περιοχή.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, είχε δηλώσει ότι δεν θα επιστρατευθούν αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εκκενωθεί η Ειδομένη όπως και ότι η περιοχή θα αδειάσει “ήσυχα και ωραία” όπως είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να πραγματοποιείται καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να φύγουν από εκεί αν δεν ανοίξουν τα σύνορα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σημείωσε ότι «Οι συνθήκες χάους και βίας δεν δημιουργούνται από μόνες τους. Πράγματι υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρξουν αστυνομικές παρεμβάσεις σε περιορισμένη κλίμακα, αλλά όχι βία», ανέφερε.
Μετά την αποχώρηση των ΜΚΟ από την περιοχή εξαιτίας της τεταμένης κατάστασης, ορισμένες οργανώσεις επέστρεψαν στην Ειδομένη καθώς το κλίμα είναι πιο ήρεμο μετά τις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις για το άνοιγμα των συνόρων αλλά και την απόπειρα που έκαναν δύο πρόσφυγες να αυτοπυρποληθούν.
Μεταξύ αυτών, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ερυθρός Σταυρός και η Praksis. Τα μέλη τους διένειμαν σάντουιτς, ετοίμασαν το συσσίτιο για το μεσημέρι, ενώ τον καταυλισμό επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο καταυλισμός πρέπει να φθίνει μέχρι να διαλυθεί ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό. Ο κ. Ξανθός περιέγραψε τον καταυλισμό ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», χαρακτηρίζοντας «πολύ προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής».
Παραδέχθηκε, επίσης ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».
Ωστόσο η βροχή που πέφτει από το πρωί δυσκολεύει όλο και περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή ενώ σε κλινάμαξες του ΟΣΕ πρόκειται να φιλοξενηθούν πρόσφυγες, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης.