Αριθμός ρεκόρ προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν με πλοία από τα νησιά του Αιγαίου και παραμένουν εγκλωβισμένοι στο λιμάνι του Πειραιά, έχει σημειωθεί σήμερα, αφού εκτιμάται ότι συνολικά στους πέντε σταθμούς του λιμανιού και στην πέτρινη αποθήκη βρίσκονται 3.500 άνθρωποι.
Χθες το “Αριάδνη”, τελευταίο πλοίο που έφτασε στον Πειραιά προερχόμενο από Χίο και Μυτιλήνη μετέφερε στην Αττική 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην πέτρινη αποθήκη.
Χθες το απόγευμα άνοιξε για λίγες ώρες η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ και η ροή προσφύγων από το Ιράκ και τη Συρία στα Σκόπια έγινε με το… “σταγονόμετρο”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΠΓΔΜ πέρασαν 300 πρόσφυγες, ωστόσο οι Σκοπιανοί στην συνέχεια επέστρεψαν στην χώρα μας δέκα άτομα. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι επέτρεψε χθες τη διέλευση από την ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής μόνο σε 22 πρόσφυγες.
Κι ενώ στην Ειδομένη επικρατεί ασφυξία με περίπου 6.500 να βρίσκονται στον καταυλισμό, χιλιάδες άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, άρρωστοι επιχειρούν να φτάσουν στα σύνορα της Ελλάδας με τα πόδια, αψηφώντας τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει μια τέτοια διαδρομή. Οι εικόνες είναι τραγικές, με τους άνδρες να κουβαλούν στα χέρια τους ανήμπορους ηλικιωμένους και εκατοντάδες μωρά. Ταυτόχρονα ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι γεμάτος, άνθρωποι κοιμούνται στα λεωφορεία, ενώ εκατοντάδες άλλοι καταφθάνουν στα κλειστά σύνορα.
Μάλιστα από το πρωί πραγματοποιούσαν διααρτυρία μπροστά από τον φράχτη, έχοντας σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.
Τραγική η κατάσταση στην Αθήνα
Εκατοντάδες άνθρωποι διαμένουν στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ, επιχειρώντας με κάθε τρόπο να φτάσουν στην Ειδομένη. Στην πλατεία Βικτωρίας, εκεί που πολλοί φτάνουν για να βρουν τους διακινητές, που τους υπόσχονται διαφυγή από την Ελλάδα χρεώνοντάς τους 4000 ευρώ το άτομο, συγκεντρώνεται όλο και περισσότερος κόσμος, μεταξύ των οποίων πάρα πολλά παιδιά.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο παλιό δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού, στην αίθουσα αφίξεων του οποίου βρίσκονται πάνω από 1.500 άτομα. Τα hot spots της Αττικής είναι γεμάτα. Ειδικότερα, στον Ελαιώνα φιλοξενούνται 1200 άτομα, στο Ελληνικό 2000, στο Σχιστό 1200, ενώ σχεδόν 2000 βρίσκονται στον Πειραιά. Στο Κέντρο Φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται ακόμα 2000 άνθρωποι. Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο δήμαρχος Αθηναίων με τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ανακοινώθηκε ότι η έκταση του Ελαιώνα θα επεκταθεί, ώστε να φιλοξενήσει επιπλέον κόσμο, ενώ αναζητούνται νέοι χώροι για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα ο Γιώργος Καμίνης ζήτησε από τον Υπουργό αστυνόμευση στα σημεία όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες, όπως την πλατεία Βικτωρίας.
Στα Τρίκαλα, την Κοζάνη, τον Αλμυρό Βόλου, τη Φθιώτιδα, τα Γρεβενά, την Καβάλα, το Πολύκαστρο κλειστά γήπεδα και άλλοι χώροι έχουν μετατραπεί σε προσωρινούς καταυλισμούς, οι οποίοι λειτουργούν χάρη στην αλληλεγγύη των κατοίκων και τοπικών φορέων των εν λόγω περιοχών. Έκκληση έγινε και από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας για συγκέντρωση ειδών ανάγκης.
Μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ελλάδα προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην περίπτωση που δεν καταλήξει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα για το προσφυγικό η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου.
«Προετοιμάζουμε ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό.
Η Μπερτό επικαλέστηκε στοιχεία που έλαβε από την Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα βρίσκονται, ήδη, 25.000 αιτούντες άσυλο, ο αριθμός των οποίων, όπως, είπε, αυξάνεται, ημερησίως, κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πληροφόρησε την Κομισιόν πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στο βόρεια Ελλάδα.
Η Κομισιόν ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης
Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης έχει υποβάλλει στην ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία και η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε, την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας.
Η Κομισιόν, έχει, ήδη, επισημάνει την ανάγκη συντονισμένης απάντησης των Ευρωπαίων στο προσφυγικό, αλλά φαίνεται πως θεωρεί αναπόφευκτο το κλείσιμο των συνόρων μετά και την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Αρχηγών της Αστυνομίας της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας, για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε για μια ευρωπαϊκή λύση στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση εν μέσω νέων επικρίσεων που διατυπώνονται στο εσωτερικό για τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα προκειμένου να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος σε όλη την περιοχή.Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για την «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί συμφόρηση από εγκλωβισμένους πρόσφυγες, η οποία προστίθεται στα προβλήματα της χώρας καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί μια επισφαλή οικονομική κατάσταση.