Διογκώνεται το προσφυγικό «ποτάμι» της απελπισίας...

Η αλματώδης άνοδος του αριθμού των προσφύγων που περνούν καθημερινά από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα και οι όλο και αυστηρότεροι συνοριακοί έλεγχοι στις χώρες της λεγόμενης Βαλκανικής Οδού, εντείνουν την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι αρχές της ΠΓΔΜ κλείνουν ανά διαστήματα για λίγες ώρες τα σύνορά τους, ενώ η Σερβία δεν επιτρέπει, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, την είσοδο στη χώρα σε Αφγανούς που προέρχονται από την ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να έχει φθάσει τουλάχιστον τους 700. Την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκάνιων συναντώνται στη Βιέννη αναζητώντας διέξοδο από την δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκονται οι χώρες της Βαλκανικής Οδού.

Μέχρι και την Κυριακή περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με πλοία από τα ελληνικά νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Λόγω όμως των θυελλωδών ανέμων στο Αιγαίο απαγορεύθηκε παροδικά ο απόπλους αρκετών πλοίων. Την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στα ελληνικά νησιά είχε αυξηθεί κατακόρυφα. Μέσα σε μόλις τρεις μέρες η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ καταμέτρησε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους, τη στιγμή που ο ετήσιος μέσος όρος βρίσκεται στους περίπου 1.700 ημερησίως.

Την ίδια στιγμή ο αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν αντιδρά ψυχρά στις γερμανικές αντιδράσεις, που επικρίνουν την απόφαση της Βιέννης να εξετάζει καθημερινά το πολύ 80 αιτήσεις χορήγησης ασύλου. «Η κριτική του Βερολίνου είναι έκφραση μιας ενδογερμανικής συζήτησης, τονίζει ο Καγκελάριος σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kleine Zeitung, αναφερόμενος στη διάσταση εντός ων χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, αλλά και μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας. Παράλληλα ο Βέρνερ Φάιμαν υπερασπίζεται τις αποφάσεις της κυβέρνησής του για πλαφόν στην εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου, αλλά και για την θέσπιση ορίου 3.200 προσφύγων, στους οποίους επιτρέπεται καθημερινά να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Γερμανία. Ο αυστριακός καγκελάριος επικρίνει τέλος το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, στο οποίο από τη μια πλευρά τονίζεται ότι σταματά η τακτική της «επαναπροώθησης» και από την άλλη προβλέπεται ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η διέλευση σε όσους πρόσφυγες δέχεται στο έδαφός της η Γερμανία.

Σε περίπτωση που οι χώρες στην λεγόμενη Βαλκανική Οδό ξεκινήσουν αυστηρότερους ελέγχους ή κλείσουν τα σύνορά τους τότε οι διακινητές θα αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, εκτιμούν οι ευρωπαϊκές αρχές. Ενδεικτικό είναι ωστόσο ότι μέχρι το απόγευμα της Κυριακής περίπου 800 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Σλοβενίας-Αυστρίας, ενώ πολύ κάτω του ορίου των 80 παρέμειναν οι αιτήσεις για χορήγηση ασύλου στην Αυστρία, μιας και δεν ξεπέρασαν τις 18, σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία. Χθες, μετά την εφαρμογή των αμφιλεγόμενων αυστριακών μέτρων έφθασαν στο αυστριακό συνοριακό φυλάκιο Σπίλφελντ 396 πρόσφυγες, από τους οποίους μόλις 12 κατέθεσαν αίτηση χορήγησης ασύλου.

Πηγή: DW

ΕΛΛΑΔΑΟΗΕπρόσφυγες