Κίνδυνος να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες

Για λάθος τακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη λύση του προσφυγικού ζητήματος κάνει λόγο δημοσίευμα της Bruegel. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, η Ε.Ε επικεντρώνεται στο να παγιδεύσει εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση της Ευρώπης ενώ κανονικά θα έπρεπε να προωθεί την εφαρμογή του συμφωνημένου σχεδίου μετεγκατάστασης.

Σχεδόν ένας αιώνας θα χρειαστεί για την μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα και 47 χρόνια από την Ιταλία, λέει το δημοσίευμα ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, η χώρα μας από την αρχή του 2016 έχει δεχθεί πάνω από 72.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα εξακολουθήσουν να έρχονται κατά χιλιάδες. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έως 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες θα επιχειρήσουν φέτος να περάσουν στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πέρυσι, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ελλάδα ενώ στη διαδρομή έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.000. Κατά 20 φορές περισσότεροι εμφανίζονται το 2015 σε σχέση με το 2014 οι πρόσφυγες που έκαναν δια θαλάσσης την διαδρομή Τουρκία – Ελλάδα ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Γηραιά Ήπειρο.

ΕΛΛΑΔΑέρευναΜεσόγειοςμετανάστεςπροσφυγικό