Κάθοδος στην Αθήνα!

«Πολεμικό» είναι πλέον το κλίμα στη σύγκρουση αγροτών – κυβέρνησης, μετά την απόφαση των πρώτων να κατεβάσουν τα τρακτέρ των μπλόκων στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή!

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα μετά την πολύωρη συνάντηση των 68 μπλόκων που συμμετείχαν στην πανελλαδική συνάντηση στη Νίκαια της Λάρισας.

Σύμφωνα με την απόφαση, την Παρασκευή με τρακτέρ και λεωφορεία οι αγρότες θα μετακινηθούν στην Αθήνα και θα «στρατοπεδεύσουν» στο Σύνταγμα, τουλάχιστον επί διήμερο , ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα από αύριο προχωρούν σε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αύξηση των αριθμών των ωρών αποκλεισμού των δρόμων στα μπλόκα συντονισμένα.Επίσης, αποφάσισαν να μην μετάσχουν στην συνάντηση της Τρίτης στην Βουλή που έχει συγκαλέσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνεδρίασης θεσμικής επιτροπής της Βουλής. Όπως ανέφεραν,ακόμη και οι αγρότες μπλόκων που δεν συμμετείχαν στην σημερινή συνάντηση στην Νίκαια δεν θα λάβουν μέρος-σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν- στην συνάντηση της Τρίτης.

Όσον αφορά στο κοινό πλαίσιο αιτημάτων που διαμορφώθηκε αυτό επικεντρώνεται στους ακόλουθους άξονες:

– Αφορολόγητο στις 12 χιλιάδες κατ άτομο. Στο συγκεκριμένο θέμα «έκανε πίσω» το μπλόκο Νίκαιας το οποίο είχε θέσει ως αίτημα τις 30 χιλιάδες αφορολόγητο αλλά όχι «ατομικό», «οικογενειακά» προκειμένου να υπάρξει κοινή συνισταμένη στην διατύπωση των αιτημάτων.

– Επίσης ζητούν απόσυρση του ασφαλιστικού και του φορολογικού αλλά και κατάργηση φορολογικών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για τον κλάδο, όπως επίσης και των τεκμηρίων διαβίωσης.

– Αφορολόγητο πετρέλαιο και κατάργηση του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια

– Ρύθμιση των κόκκινων δανείων ώστε να μην κατασχεθούν σπίτια.

– Να μην ισχύσει η φορολογία σε κρασί και τσίπουρο.

Τα 135 μπλόκα στο οδικό δίκτυο όλης της χώρας παραμένουν σε κατάσταση «μάχης».

Όπως μεταδίδει ο skai.gr, τα Τέμπη, που είναι ανοιχτά αυτή την ώρα θα κλείσουν εκ νέου στις 6 το απόγευμα για 24 ώρες. Στα διόδια των Μαλγάρων, ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα.

Στην κυκλοφορία δόθηκαν το μεσημέρι δυο μπλόκα στη Φθιώτιδα στην Αθηνών-Λαμίας. Το ένα μπλόκο ήταν στον κόμβο του Μπράλου στο 200ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας και το άλλο στο 140ο χλμ.

Τα διόδια Αφιδνών θα κλείσουν εκ νέου 7 με 9 το βράδυ.

Κλειστά επ’ αόριστον είναι τα τελωνεία των Κήπων και του Προμαχώνα με αποτέλεσμα να έχουν σχηματισθεί ουρές φορτηγών στα σύνορα. Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής κλείνει και πάλι από αυτή την ώρα (15.00).

Στο τελωνείο Ευζώνων θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός απο τις 7 μεχρι τις 10 το βράδυ. Τις ίδιες ώρες θα κλείσει και το τελωνείο της Δοϊράνης. Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης -Βέροιας. Επ’ αόριστον αποκλεισμό της εθνικής οδού Κορίνθου – Τρίπολης αποφάσισαν οι αγρότες στο ύψος της Νεστάνης. Κλειστή παραμένει η Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος του Ισθμού ενώ οι αγρότες έχουν αφήσει ανοιχτή στο σηεμίο την παλαιά εθνική.

Μετ’ εμποδίων διεξάγεται και σήμερα η κυκλοφορία των οχημάτων στους δύο κεντρικούς οδικούς κόμβους της Μεσσηνίας (Ασπροχώματος και Καλού Νερού).

Στον κόμβο του Ασπροχώματος οι αγρότες έκλεισαν στις 12 το μεσημέρι το δρόμο, ο οποίος θα παραμείνει κλειστός έως τις 12 το βράδυ, ενώ ανοιχτός παραμένει ο κόμβος του αεροδρομίου (στη Μεσσήνη), απ’ όπου γίνεται η κυκλοφορία των τροχοφόρων από και προς Καλαμάτα, μέσω της Ε.Ο. Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Στον κόμβο του Καλού Νερού οι αγρότες από την Τριφυλία θα κλείσουν το δρόμο από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 7 το βράδυ, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων από Πύργο προς Κυπαρισσία και από Κυπαρισσία προς Πύργο. Στο σημείο δεν υπάρχει παράδρομος και οι αγρότες του μπλόκου διευκολύνουν πρωτίστως τ’ ασθενοφόρα, τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές και τα φορτηγά που μεταφέρουν προϊόντα.

Σκληραίνουν τη στάση τους σήμερα οι αγρότες της Πελοποννήσου με κλείσιμο και της παλαιάς εθνικής οδού και στους Μύλους της Λέρνης, στην Αργολίδα και στο Καλαμάκι Κορινθίας, ενώ το απόγευμα οι αγρότες θα κλείσουν και την γέφυρα του Ευρώτα, κάνοντας το ταξίδι για την Αττική σωστό γολγοθά.

Ειδικότερα, από χθες το απόγευμα είναι κλειστός επ’ αόριστον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τους αγρότες της Αρκαδίας, που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου, ενώ για πολλοστή ημέρα είναι κλειστή η νέα εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού.

Αυτή την ώρα οι αγρότες της Αργολίδας πραγματοποιούν προσυγκεντρώσεις στα χωριά του αργολικού κάμπου και λίγο μετά τις 13.00 θα κλείσουν την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης – Άργους στην είσοδο του χωριού Μύλοι και θα μοιράσουν στους διερχόμενους οδηγούς πορτοκάλια, αποκόπτοντας την ανατολική Πελοπόννησο τελείως, με μόνη διαφυγή για την Κορινθία τον δρόμο Λεβίδι – Κανδύλα – Νεμέα.

Οι αγρότες δεν έχουν ενημερώσει για το χρόνο που θα κρατήσουν κλειστή την παλαιά εθνική οδό στους Μύλους της Λέρνης.

Επιπλέον, οι αγρότες της Κορινθίας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου από τις 3.00 μετά το μεσημέρι έως τις 10.00 το βράδυ.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Λακωνίας, βρίσκονται στα μπλόκα τους και θα κλείσουν από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ την εθνική οδό Σπάρτης – Τρίπολης, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευρώτα στην είσοδο της Σπάρτης, με αποτέλεσμα όσοι θα ταξιδέψουν για Τρίπολη θα πρέπει να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο Σπάρτη – Καστόρι – Λογγανίκος – Μεγαλόπολη.

Πηγή: ΑΠΕ, skai.gr, protothema.gr

αγρότεςκινητοποιήσεις