Οι αγρότες απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

Επιμένουν στη σκληρή γραμμή της άρνησης του ραντεβού τους με τον πρωθυπουργό οι αγρότες, αν δεν αποσύρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου. Την κλιμάκωση των αγώνων τους με κλείσιμο δρόμων, λιμανιών και τελωνείων για έξι ώρες αποφάσισαν οι αγρότες που συνεδρίασαν στο μπλόκο της Νίκαιας.

Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι προϋπόθεση για συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμπόρευση με τα άλλα μπλόκα που συνεδριάζουν στη Θεσσαλονίκη, απάντησε ότι αυτός ο δρόμος είναι μακρύς.

Στη Σίνδο, μετά από σχεδόν μια ώρα συνεδρίασης οι αγρότες των Τεμπών αποχώρησαν από την διάσκεψη, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους στα μπλόκα και να μην συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα εάν δεν αποσυρθεί εντελώς το νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Παναγιώτης Καλογιάννης αμέσως μετά, οι αγρότες θα παραμείνουν στους δρόμους, χωρίς να βιάζονται όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσανατολίζονται στο να κλείσουν επ’ αόριστον το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση. Δεν είμαστε εργατοπατέρες, ο αγώνας μας δεν καπελώνεται από κανέναν και όποιος το επιχειρήσει θα εκδιωχθεί, σημείωσε με νόημα ο κ. Καλογιάννης.

Αφορμή στάθηκε η κατηγορία σε βάρος τους από άλλους παραγωγούς που τους αποκάλεσαν «αγροτοπατέρες» αρνούμενοι να τους δώσουν την προεδρία. Δέκα χιλιάδες τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα παραμένουν στους δρόμους της χώρας. Κλειστή από μπλοκ αγροτών η νέα Αθηνών – Κορίνθου στους Άγιους Θεοδώρους προς Πάτρα και στον κόμβο Επιδαύρου προς Αθήνα. Αυτή την ώρα αγρότες προχωρούν σε αποκλεισμούς σε Αφίδνες, Θήβα και Κάστρο Βοιωτίας.

Τη στάση τους σκληραίνουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, οι οποίοι τις τελευταίες ώρες έχουν κλείσει την εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού στο Καλαμάκι και δηλώνουν πως θα κρατήσουν κλειστή την ΠΑΘΕ επ’ αόριστον.

Παράλληλα, οι αγρότες στις 14.45 έκλεισαν και την παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο Καλαμάκι, με αποτέλεσμα να έχει αποκοπεί τελείως η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα από την Αττική, ενώ υπάρχει μεγάλη ουρά αυτοκινήτων εκατέρωθεν του μπλόκου.

Οι αγρότες της Νεμέας που νωρίτερα είχαν αποκλείσει το λιμάνι και το Τελωνείο Κορίνθου αποχώρησαν, έλυσαν τον αποκλεισμό και πήγαν στον Ισθμό ενισχύοντας το μπλόκο, που αριθμεί συνολικά περί τα 200 τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα και περί τους 500 αγρότες. Παράλληλα για να ενισχύσουν το μπλόκο του Ισθμού αύριο το πρωί ανεβαίνουν στην Κορινθία αγρότες της Λακωνίας.

Οι αγρότες της Αρκαδίας από το μπλόκο της Νεστάνης απέκλεισαν τον δρόμο κάτω από τον ανισόπεδο κόμβο του αυτοκινητοδρόμου προς Βυτίνα και έχουν κλείσει το δρόμο για την Γορτυνία και την αρχαία Ολυμπία.

 

αγρότεςΑσφαλιστικόκινητοποιήσεις