Δεν έχει τελειωμό ο θάνατος στο Αιγαίο

Μια νέα τραγωδία, που δεν την χωρά ο ανθρώπινος νους, γράφτηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Αιγαίο, στα παγωμένα νερά του οποίου άφησαν την τελευταία τους πνοή, σε δύο ναυάγια, τουλάχιστον 43 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 17 παιδιά. Άγνωστος είναι ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων και ομόφωνη η πολιτική κατακραυγή προς τα, κάθε άλλο παρά «πρόθυμα», όπως φαίνεται, ώτα της ΕΕ.

Στην πρώτη περίπτωση σε ναυάγιο βορειοανατολικά της Καλολίμνου, μετά τη βύθιση -πιθανόν λόγω υπερφόρτωσης- ξύλινου ιστιοφόρου σκάφους με άγνωστο αριθμό επιβαινόντων, έχουν ανασυρθεί 35 σοροί, 17 γυναίκες, 11 παιδιά και επτά άνδρες. Διασώθηκαν 26 άτομα, 22 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, που έχουν μεταφερθεί στην Κάλυμνο, καλά στην υγεία τους. Στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετείχαν πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας και ιδιωτικά σκάφη.

Προς υποβοήθηση των ερευνών, πενταμελές κλιμάκιο της Ομάδας Ειδικών Καταδύσεων της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Αρχηγείου του Λιμενικού, με εντολή του Αρχηγού του Σώματος, έφτασε στην Κάλυμνο με ελικόπτερο που διατέθηκε από το ΓΕΕΘΑ και θα μεταβεί στο σημείο του ναυαγίου προκειμένου να συνδράμει στις προσπάθειες εντοπισμού τυχόν αγνοουμένων.

Στη δεύτερη περίπτωση, άλλοι οκτώ πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο Φαρμακονήσι. Επέβαιναν σε ξύλινη λέμβο που μετέφερε συνολικά 49 πρόσφυγες και προσάραξε τις πρώτες πρωινές ώρες σε βραχώδες σημείο ανατολικά των ακτών της νησίδας.

Σαράντα από αυτούς κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά. Αντιθέτως, πλωτό του Λιμενικού, σκάφος του Ηνωμένου Βασιλείου και λοιπά βοηθητικά σκάφη εντόπισαν και ανέσυραν οκτώ σορούς, έξι παιδιά και δύο γυναίκες, ενώ περισυνέλεξαν σώο ένα κορίτσι. Κατά δήλωση των διασωθέντων, δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι. Σημειώνεται πως και στις δυο περιοχές που έγιναν τα ναυάγια ο καιρός είναι καλός.

«Για ακόμη μία φορά χτες βράδυ τα αδίστακτα δουλεμπορικά κυκλώματα στοίβαξαν στα τουρκικά παράλια σε εντελώς επισφαλή και αναξιόπλοα σκάφη δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες και οδήγησαν στον άδικο χαμό αθώους συνανθρώπους μας, ακόμη και μικρά παιδιά» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό.

Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη

«Οι πνιγμοί των προσφύγων, ανάμεσά τους και παιδιών, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της καταλήστευσης των πόρων σειράς χωρών και ιμπεριαλιστικών πολέμων-επεμβάσεων με διάφορα προσχήματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και προσθέτει:

«Το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, ανυποχώρητο στον ιμπεριαλισμό, καλεί σε ενίσχυση της δράσης ενάντια στις αιτίες του ξεριζωμού και την ελληνική εμπλοκή στα σχέδιά του, ενώ παράλληλα δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους κατατρεγμένους που φτάνουν στη χώρα μας»

ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη νέα τραγωδία στο Αιγαίο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 42 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων οι 17 ήταν παιδιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για το νέο ναυάγιο στο Αιγαίο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια της μπροστά σε αυτήν τη φρίκη. Δεν μπορεί το Αιγαίο να μετατραπεί σε  ένα νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών», τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Οι ροές των προσφύγων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από μια ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, επιμερισμού της ευθύνης και συνυπευθυνότητας».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη βαθιά της οδύνη για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια στο Αιγαίο. Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ τους και μικρά παιδιά, έχασαν με δραματικό τρόπο τη ζωή τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το δράμα αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται» τονίζει η ΝΔ και προσθέτει: «Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπιστικό, αλλά ταυτόχρονα και ζήτημα ασφάλειας.Το Αιγαίο δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απέραντο νεκροταφείο. Ούτε, βέβαια, η χώρα μας απέραντος καταυλισμός εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόκληση αυτή δεν αφορά μόνον την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και τη διεθνή Κοινότητα.Η Ελλάδα, ως σύνορο της Ευρώπης, και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, έχει μια πολύ δύσκολη αποστολή. Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα περιπλανήθηκε στην ιδεοληψία και την απραξία, ανέλαβε δεσμεύσεις και, τώρα, καλείται να τις εφαρμόσει. Και, βέβαια, να αξιοποιήσει άμεσα όλα τα διαθέσιμα κονδύλια και προγράμματα. Εάν δεν τα κάνει αυτά, θα ενισχύσει εκείνους που περιμένουν να εκτοξεύσουν κατηγορίες ή/και να λάβουν αποφάσεις σε βάρος της χώρας. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να καταστεί σαφές προς την Ευρώπη, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν μπορεί να επωμιστεί το βάρος, ούτε και να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα τέτοιας κλίμακας και έντασης. Η ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη πρέπει να είναι διαρκής και χειροπιαστή», αναφέρει η ΝΔ και καταλήγει:

«Όλοι είναι ανάγκη να αναγνωρίσουν ότι η Τουρκία είναι απαραίτητο να κάνει πράξη, χωρίς ολιγωρίες, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, τόσο απέναντι στην Ελλάδα, όσο και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να εφαρμόσει πλήρως τις σχετικές συμφωνίες. Και, πρωτίστως, να εξαρθρώσει άμεσα τα παράνομα δίκτυα διακινητών, που δρουν στο εσωτερικό και στις ακτές της.Ειδικά, αυτό το τελευταίο, μαζί με την παραδοχή ότι λύση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, κάποιοι που, επιπόλαια, σκέπτονται ή μιλούν για ανατροπές στη Συνθήκη Σένγκεν».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Ο ανθρωπισμός δεν εξαντλείται σε ανακοινώσεις. Τότε γίνεται υποκρισία» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

«Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά έχει προτείνει από το Νοέμβριο την υιοθέτηση από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότασης- προγράμματος σωτηρίας των παιδιών με την κωδική ονομασία “Κιβωτός”. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων ασφαλούς περάσματος ειδικά για τις οικογένειες και τα παιδιά των προσφύγων».

«Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα. Ας θέσουμε τέρμα στον κυνισμό!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Η νέα διπλή τραγωδία στο Αιγαίο βάζει επιτακτικά το αίτημα: να σταματήσει τώρα το έγκλημα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ ζητεί «να διασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις γειτονικές τους χώρες στις χώρες τελικού προορισμού τους, να αντιμετωπιστούν τα εγκληματικά κυκλώματα των δουλεμπόρων, να αυξηθούν τα μέσα και το προσωπικό διάσωσης, να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και αλλού».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Άλλοι 42 πνιγμένοι στο Αιγαίο. Γυναίκες και παιδιά. Η Ευρώπη συνεχίζει να στήνει συρματοπλέγματα και, στο Νταβός, να κοροϊδεύει τον εαυτό της για τις προτεραιότητές της», αναφέρει το Ποτάμι.

Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή η πορεία χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη μοιάζει με ένα όλο και πιο ακριβό στοίχημα. Γι’ αυτούς.

Είναι οι πνιγμένοι ηλίθιε.
(Και δεν κάνουμε «χιούμορ»).»

ΑΙΓΑΙΟκόμματαναυάγιανεκροίπρόσφυγες