Με δύο παράλληλες συγκεντρώσεις σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, η μία μπροστά την κεντρική πύλη του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύεται ο Ρωμανός, και η άλλη μπροστά στο υπουργείο Άμυνας, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το «καυτό» Σάββατο της 6ης Δεκεμβρίου.
Οι συγκεντρωμένοι στο «Γ. Γεννηματάς», αφού φώναξαν συνθήματα με κεντρικό το «Λευτεριά στον Νίκο Ρωμανό», προσπάθησαν να προσεγγίσουν το δωμάτιο του απεργού πείνας με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.
Τελικά, παρέδωσαν ψήφισμα που παραδόθηκε στον Ν. Ρωμανό. Στη συνέχεια, άρχισαν να αποχωρούν και λίγοι μόνοι παραμένουν στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, όπου έχουν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και φρουρούν την Κεντρική Πύλη.
Στο ύψος του νοσοκομείου «Σωτηρία», επί ώρα, η αστυνομία είχε κλείσει την κυκλοφορία με κλούβες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της Μεσογείων στο συγκεκριμένο ύψος. Λίγο πριν τις 8 το βράδυ, αποχώρησαν οι κλούβες και η Μεσογείων δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.
Το απόγευμα της Παρασκευής αφέθηκαν ελεύθεροι και οι περίπου 40 νεαροί, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το πρωί της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.
Για το Σάββατο διοργανώνονται τουλάχιστον δύο συγκεντρώσεις μνήμης για την 6η επέτειο από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Παρών στη δολοφονία ο Νίκος Ρωμανός, ο στενός φίλος του Α. Γρηγορόπουλου, ο οποίος τον είδε να ξεψυχά στα χέρια του. Το κλίμα είναι, ήδη, βαρύ και η απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού το έχει εντείνει περαιτέρω. Επί ποδός έχουν τεθεί χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι ούτως ή άλλως τέθηκαν σε επιφυλακή λόγω της επίσκεψης Νταβούτογλου.
Τροπολογία και ένταση στη βουλή
Την ίδια ώρα, κατατέθηκε στη βουλή η τροπολογία που προβλέπει ότι οι κρατούμενοι, ακόμη και αυτοί που έχουν διπλή ιδιότητα δηλαδή καταδίκου και υποδίκου όπως ο Νίκος Ρωμανός, έχουν το δικαίωμα να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο και ότι αυτό θα γίνεται με εξ’ αποστάσεως παρακολουθήσεις μαθημάτων, είτε ηλεκτρονικώς είτε δια αλληλογραφίας, όπως λειτουργεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, πριν από δύο μέρες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου είχε δηλώσει ότι «θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του». Συγκεκριμένα δε για το Ρωμανό είχε πει ότι τα εργαστήρια που κανονικά θα πρέπει να παρακολουθήσει στο α’ εξάμηνο θα αντικατασταθούν με εργασίες.
Λίγο μετά την κατάθεση της τροπολογίας, ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο κείμενο της 5ης ΕΛΜΕ για την υπόθεση Ρωμανού, στο οποίο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται «αγωνιστής» εντός εισαγωγικών, γίνεται λόγος για «κράτος δολοφόνων» και καλούνται οι νέοι σε εξέγερση. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τα άλλα κόμματα να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν, κάνοντας ειδική αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως είπε, ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ είναι στέλεχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής του.
Έντονα αντέδρασε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος έκανε λόγο «στημένη συζήτηση» που επιχειρεί να φέρει εκ νέου στο προσκήνιο τη λογική των «δύο άκρων» και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την εμπειρία και την ορθοφροσύνη να μην εισέλθει σε τέτοιου είδους αντιπαράθεση για τα δελτία ειδήσεων.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι «όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι ό,τι καλύτερο» και επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να ασχολείται το Κοινοβούλιο με κάθε κείμενο κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, με δεδομένες τις θέσεις του ΚΚΕ.