Στη Λέσβο σήμερα, Αβραμόπουλος, Σουλτς και Μουζάλας

Σε λειτουργία τίθεται τις επόμενες ημέρες το πρώτο κέντρο καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα στη Μόρια της Λέσβου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο να επισκέπτεται σήμερα το νησί μαζί με τον Μάρτιν Σουλτς και τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, κ. Άσελμπορν.

Το νησί θα επισκεφθεί σήμερα και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ο οποίος μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha τόνισε ότι σε σχέση με τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής φαίνεται πως πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις που η ελληνική πλευρά επιθυμούσε. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σκοπός της επίσκεψης είναι η διαπίστωση του τρόπου λειτουργίας των υποστηρικτικών ομάδων στο συγκεκριμένο hotspot.

Τα εναπομείναντα hotspots σε Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά την λειτουργία του πρώτου ελληνικού hotspot ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “αυτό είναι ευρωπαϊκή αφοσίωση, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα να τίθενται σε λειτουργία. Είναι μια σημαντική αρχή, αλλά έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσουμε για τα hotspots στις άλλες περιοχές, για τις μετεγκαταστάσεις και τη βελτίωση των επιστροφών”.

Στις 16:00 το μεσημέρι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάρτιν Σουλτς έστειλε προ ημερών απαντητική επιστολή στον δήμαρχο της Λέσβου, κ. Γαληνό επισημαίνοντας ότι “η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κοινή ευρωπαϊκή ευθύνη, όχι ελληνικό θέμα”. Στη σχετική επιστολή που εστάλη από τον κ. Γαληνό, είχε υπογραμμιστεί το θέμα των αυξανόμενων αφίξεων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

hotspotΑβραμόπουλοςΜουζάλαςΜυτιλήνηπροσφυγικόΣουλτς