Να μην επανέλθουν διατάξεις του προηγούμενου νόμου για τους επιόρκους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίες, όπως σημειώνεται, «παραβιάζουν κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας», ζητά με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.
«Σε καμιά περίπτωση δεν θα γίνει δεκτή οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά διατάξεων του προηγούμενου νόμου, οι οποίες παραβίαζαν κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας, αφού μια απλή κατηγορία και παραπομπή στο πειθαρχικό, αποτελούσε λόγο επαρκή για να τεθεί υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς να έχει αποδειχθεί η ενοχή του» δηλώνει η ΑΔΕΔΥ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι η μη απομάκρυνση από τις δημόσιες υπηρεσίες καταδικασθέντων δημοσίων υπαλλήλων για πειθαρχικά αδικήματα και η μη πιστή τήρηση των σχετικών διατάξεων του πειθαρχικού κώδικα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους εκπροσώπους της Διοίκησης στα Πειθαρχικά Συμβούλια, οι οποίοι διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και αποτελούν την πλειοψηφία σε κάθε πειθαρχικό.
Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «σκόπιμη και απαράδεκτη παραπληροφόρηση, περί δήθεν ευθύνης των εκπροσώπων των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτά, με στόχο την ενοχοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα και την αποσιώπηση των ευθυνών του πελατειακού, διαμεσολαβητικού, διαπλεκόμενου μέρους του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, ενώ αναφέρεται ότι το χρονικό διάστημα 2011-2015 οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν συμμετείχαν στα πειθαρχικά συμβούλια».
Η ΑΔΕΔΥ καλεί την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς «να μεριμνήσουν για την εφαρμογή του νόμου για όσους αποδεδειγμένα έχουν διαπράξει αδικήματα που επισείουν την ποινή της οριστικής παύσης.»