Πάρκο... ανομίας και εγκατάλειψης

Με πέντε άτομα προσωπικό, χωρίς υπηρεσίες φύλαξης, φωτισμού και συντήρησης πρασίνου, λειτουργεί σήμερα το πολύπαθο Πεδίον του Άρεως, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την ανάπλασή του.

Οι εργασίες υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη κράτησαν δύο χρόνια και στοίχισαν συνολικά 10.063.990 ευρώ, ενώ το μεγαλεπήβολο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ Κοινοτικό Πακέτο Στήριξης και εθνικούς πόρους.

Ο επίγειος παράδεισος, όπως είχαν υποσχεθεί ότι θα το μετατρέψουν με τη ριζική αναμόρφωσή του, -την εποχή που αρμόδια για τη διαχείρισή του ήταν η υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς- απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Τα 277 στρέμματά του ρημάζουν και το πάρκο, όπως διαπιστώνεται από μια μικρή περιήγηση, δεν κατόρθωσε να γίνει «κόσμημα» της τσιμεντούπουλης. Αντίθετα, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι θλιβερή και συνάμα επικίνδυνη, καθώς έχει μετατραπεί από εμπόρους ναρκωτικών και τοξικοεξαρτημένα άτομα σε άβατο. Η εγκατάλειψη και η παρακμή περιγράφουν συνοπτικά την κατάστασή του.Τα σιντριβάνια δεν έχουν πλέον νερό, ενώ στα ρυάκια… ρέουν λύματα και σκουπίδια. Οι συνολικά 16 σιδερένιες πόρτες και η απαγόρευση της εισόδου από τις 11.00 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ., που αποφασίστηκε πριν από έναν χρόνο επί θητείας Γ. Σγουρού, αποδείχθηκαν μάταιες.

 

Ολοκληρωτική καταστροφή έχει υποστεί το δίκτυο φωτισμού. Η περιφερειακή Αρχή πάντως δεσμεύεται ότι τα Χριστούγεννα θα έχει πλήρως αποκατασταθεί

Κόλαση τη νύχτα
Τα περιστατικά εγκληματικότητας και βανδαλισμών δεν περιορίστηκαν, το αντίθετο μάλιστα. Τις νυχτερινές ώρες, όταν κλείνουν οι πόρτες, τότε το πάρκο μετατρέπεται σε επίγεια κόλαση. Πλήθος τοξικοεξαρτημένων ανθρώπων εισβάλλουν στον χώρο, προμηθεύονται και κάνουν χρήση διαφόρων ουσιών, με τη σίσα, το αποκαλούμενο ναρκωτικό των φτωχών να κυριαρχεί.Αστεγοι βρίσκουν καταφύγιο στις πυκνές φυλλωσιές των δένδρων, κάποιοι με αυτοσχέδιες παράγκες και άλλοι μέσα στο κτίριο Οικονομίδη.

Οι κάτοικοι μόνο θλιβερά γεγονότα μπορούν να διηγηθούν. Κάποιοι σταθεροί θαμώνες του πάρκου κάνουν λόγο για ακόμα πιο ακραία περιστατικά. Οπως αναφέρουν, το πάρκο τη νύχτα μετατρέπεται σε πιάτσα πορνείας ανηλίκων. Αλλά και την ημέρα το Πεδίον του Αρεως έχει εξελιχθεί σε επικίνδυνη ζώνη. Ακόμα και στον κεντρικό δρόμο, δεκάδες τοξικομανείς στα παγκάκια κοιτούν καχύποπτα και επιθετικά κάποιες φορές όποιον «τολμηρό» περάσει από μπροστά τους. Κάνουν χρήση, πωλούν και αγοράζουν ναρκωτικά, μέρα μεσημέρι, μπροστά στα μάτια των περαστικών.

Το κτίριο Οικονομίδη που εντάσσεται στην ανάπλαση του υπόλοιπου 20% του Πεδίου του Αρεως, προς το παρόν φιλοξενεί αστέγους

Οι δύο παιδικές χαρές, σε καλή σχετικά κατάσταση, φυσικά δεν φιλοξενούν παιδιά. Τα δέντρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ δεν υπάρχουν λουλούδια εποχής που κάποια εποχή φυτεύονταν δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Οι υποδομές ολοσχερώς κατεστραμμένες. Τα παγκάκια σπασμένα και το δίκτυο φωτισμού έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Σχεδόν όλες οι διαδρομές, που δημιουργήθηκαν με την ανάπλαση, σήμερα δεν υπάρχουν.

Το πάλαι ποτε υπερσύγχρονο σιντριβάνι, σήμερα δεν λειτουργεί

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64097480

 

ΑνομίαΕγκατάληψηπάρκοΠεδίον του Άρεως