Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή της απεργού πείνας Εύης Στατήρη, όπως αναφέρουν οι θεράποντες ιατροί στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Η 26χρονη άρχισε απεργία πείνας στις 14 Σεπτεμβρίου διαμαρτυρόμενη για την παράταση της προφυλάκισής της πέραν του εξαμήνου με μοναδικό λόγο, όπως υποστηρίζει, ότι είναι σύντροφος του κατηγορούμενου για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» Γεράσιμου Τσάκαλου.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο tovima.gr, οι υπογράφοντες γιατροί κ.κ. Σπύρος Σακκάς και Όλγα Κοσμοπούλου τονίζουν ότι έχει επιδεινωθεί «η συνολική κατάσταση» της κοπέλας. «Εκτιμούμε ότι η παράταση της αποχής από τη σίτιση με μαθηματική ακρίβεια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό της σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της ίδιας της ζωής της. Επιπλέον επισημαίνουμε η κυρία Στατήρη διανύει το διάστημα εκείνο κατά το οποίο είναι εκτεθειμένη στον κίνδυνο των αιφνίδιων καρδιακών αρρυθμιών που είναι βιβλιογραφικά τεκμηριωμένο ότι να εμφανίσουν οι απεργοί πείνας».
Η 26χρονη νοσηλεύεται από την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου στον θάλαμο νοσηλείας κρατουμένων του ΓΝ Νικαίας, λόγω υπογλυκαιμικών επεισοδίων και ορθοστατικής υποτάσως. «Κατά τη νοσηλεία της εμφάνισε επίμονη ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται σοβαρά με την απλή έγερση από την καθιστή στην όρθια θέση, χαμηλές τιμές σακχάρου ορού, ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μικρή παράταση πήξεως και διαταραχές επαναπολώσεως στο ηλεκτροκαρδιογράφημα, χωρίς αντίστοιχη ενζυμική κίνηση.
Η κατάστασή της έχει επιπλέον επιβαρυνθεί διότι εδώ και δύο ημέρες έχει εμφανίσει εικόνα οξείας γαστρεντερίτιδας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων υπότασης και αφυδάτωσης που εμφανίζει. Σημειώνουμε ότι η κυρία Στατήρη αρνείται χορήγηση υγρών ηλεκτρολυτών ενδοφλεβίως».
Ειδικά για σήμερα, Πέμπτη, οι ιατροί αναφέρουν ότι «κατά τη σημερινή μας επίσκεψη διαπιστώσαμε ότι η απεργός πείνας, που είναι πλέον εμφανώς καταβεβλημένη, έχει απωλέσει συνολικά το 12,2% του αρχικού σωματικού της βάρους. Έχει ορθοστατική υπόταση, ταχυκαρδία που επιδεινώνεται με την έγερση, και αναφέρει αίσθημα παλμών και σκοτοδίνη κατά την έγερση. Η συμπτωματολογία γαστρεντερίτιδας συνεχίζεται, ενώ επίσης αναφέρει αιμωδίες άκρων, αδυναμία συγκέντρωσης και διαταραχές μνήμης».