Ενα χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 2014, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος, βρέθηκε το πτώμα του Ρώσου φωτορεπόρτερ του πρακτορείου NOVOSTI, Αντρέι Στένιν, που είχε εξαφανιστεί από τον Αύγουστο εκείνου του χρόνου, προκαλώντας την κινητοποίηση της Ρωσίας, αλλά και διεθνών οργανώσεων.
Ωστόσο, οι φωτογραφίες του από αυτόν τον, κατά “περίεργο” τρόπο, “εξαφανισμένο” στα δυτικά ΜΜΕ πόλεμο απέμειναν να θυμίζουν τη φρίκη του. Αυτές οι φωτογραφίες έφτασαν στην Αθήνα και παρουσιάζονται σε έκθεση στις κατακόμβες της ρωσικής εκκλησίας της Αθήνας (Φιλελλήνων 21Α, Σύνταγμα), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Διοργανωτές είναι ο Σύλλογος Dostoyevsky, το Δίκτυο Alternativa και η ομάδα αλληλεγγύης Save Donbass και τίτλος της έκθεσης «Donbass, οι κατακόμβες του 21ου αιώνα».
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, η έκθεση φιλοξενείται στο μοναδικό και επιβλητικό χώρο, σε μια προσπάθεια συμβολικού παραλληλισμού του διωγμού των πρώτων χριστιανών και της αναζήτησης προστασίας, με τις σημερινές «κατακόμβες» του Ντονμπάς, τα υπόγεια και καταφύγια, όπου δεκάδες παιδιά ζουν ακόμη και για μήνες, προκειμένου να σωθούν από τους βομβαρδισμούς.
«Είναι ένας “άγνωστος πόλεμος” στην Ελλάδα, παρότι στην περιοχή ζουν 150.000 Έλληνες, έχοντας μια μακροχρόνια παρουσία εκεί από τον 7ο αιώνα π.Χ. Η κατάσταση είναι τραγική, μιλάμε για 70.000 νεκρούς και 1.000.000 πρόσφυγες. Πρόκειται για μια ανθρωπιστική τραγωδία” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος της έκθεσης, δημοσιογράφος Ανδρέας Ζαφείρης και σημείωσε: “Συνδύασα τις κατακόμβες κάτω από τη ρώσικη εκκλησία, με την ιστορία του Ντονμπάς – και αυτό γιατί για πάρα πολλούς μήνες τα παιδιά και οι γυναίκες ζουν στα υπόγεια, διότι οι βομβαρδισμοί γίνονται σε κατοικημένες περιοχές, έξω από στρατιωτικούς στόχους. Σαν εικόνα υπάρχει μια απόλυτη αντιστοιχία».
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της ρωσόφωνης κοινότητας, καθώς και αντιπροσωπίες από την Μόσχα.