Σύσκεψη, με αφορμή τα τροχαία δυστυχήματα, που συνέβησαν την Δευτέρα 9/3/2015 και Δευτέρα 21/9/2015 τα ξημερώματα, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, λόγω υπερβολικής ταχύτητας και στοίχισαν τη ζωή σε τρεις νέους και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων έξι επιβαινόντων, πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, όπου αποφασίστηκε σειρά μέτρων, προς αποφυγή ανάλογων τραγικών γεγονότων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας Αντώνης Γάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Φώτης Χρυσικός, ο Διοικητής Τμήματος Τροχαίας Κηφισιάς Ιωάννης Δημητρακόπουλος, ο Διευθυντής ΔΚΕΣΟ Γιώργος Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής Οδικών Έργων της Περιφέρειας Αττικής (τμήμα Δ9/ΣΤ) Πέτρος Βενετσάνος και ο Τμηματάρχης Σήμανσης, Διαγράμμισης, Φωτεινής Σηματοδότησης και Η/Φ Αθανάσιος Κατσούρης.
Αφού εκφράστηκε η βαθύτατη οδύνη προς τις οικογένειες των θυμάτων, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:
1) Νέα ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών στο ρεύμα προς Αθήνα, ώστε να μην διευκολύνεται η ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων.
2) Η αντιμετώπιση ενδεχόμενης ολισθηρότητας του οδοστρώματος, μέσω νέας σφαιριδιοβολής (και παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος το οδόστρωμα έχει τον απαιτούμενο συντελεστή τριβής – δειγματοληψία 25ης Σεπτεμβρίου).
3) Η τοποθέτηση εγκάρσιων ανακλαστικών λωρίδων (ακουστικές ταινίες) σε τρία διαφορετικά σημεία και σε ικανή απόσταση πριν την επίμαχη στροφή.
4) Η τοποθέτηση πινακίδων σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, εκατέρωθεν της Λ. Κηφισίας, στο ύψος της συμβολής της με την οδό Αριστοτέλους.
5) Η ενημερωτική εκστρατεία μέσω ειδικής καμπάνιας για τους κινδύνους που κρύβει η οδήγηση με υπερβολική ταχύτητα στις μεγάλες Λεωφόρους των αστικών κέντρων.
6) Η επίστρωση υπάρχοντος φρεατίου -στο ύψος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου- με αντιολισθητικό υλικό.
Επίσης, η Περιφέρεια Αττικής δίνοντας προτεραιότητα σε ζητήματα ασφαλείας και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει προχωρήσει στα εξής:
1) Καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες για την αποξήλωση των γιγαντιαίων διαφημιστικών πινακίδων κατά μήκος του οδικού άξονα της Λεωφ. Κηφισίας, συνεργαζόμενη μάλιστα στενά με φορείς που ενεργοποιούνται στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας. Μάλιστα ενέταξε το 2015 ποσό στον προϋπολογισμό της για τη δημιουργία ηλεκτρονικού κέντρου αναφορών προβλημάτων στο οδικό δίκτυο με σκοπό την πιο γρήγορη επίλυσή τους σε συνεργασία με τον σύλλογο SOS τροχαία εγκλήματα.
2) Έχει προχωρήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της σε αυτοψίες και παρεμβάσεις πριν και μετά τα δυστυχήματα στο σημείο ενισχύοντας την οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση, διατηρώντας σε καλό επίπεδο το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, συντηρώντας το οδόστρωμα και ελέγχοντας την κλίση του. Συγκεκριμένα:
α) Τον Οκτώβριο του 2013 έγιναν εργασίες σφαιριδιοβολής και αδροποίησησης του ασφαλτοτάπητα καθώς και εργασίες διαγράμμισης στο τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας από τη συμβολή της με την Οδό Παρνασσού έως τη συμβολή της με την οδό Ι. Δούση (εντός αυτού του τμήματος έγιναν τα δύο τελευταία δυστυχήματα).
β) Τον Ιανουάριο του 2015 (πριν τα τραγικά δυστυχήματα) τοποθετήθηκαν 16 νέες πινακίδες (P-32, Π-75, Κ-25, Κ-1δ, Κ-2δ) προ και επί της επικίνδυνης στροφής και συγκεκριμένα στο καθοδικό ρεύμα της Λεωφόρου Κηφισίας από την Οδό Μυκάλης έως την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και στην άνοδο της Λεωφόρου από τη συμβολή αυτής με τη Μεγάλου Αλεξάνδρου έως και πριν τη συμβολή της με την Ι. Δούση.
γ) Τον Απρίλιο του 2015 (μεταξύ των δύο δυστυχημάτων) έγινε μέτρηση της κλίσης του οδοστρώματος στο ρεύμα προς Αθήνα της Λεωφόρου Κηφισίας από την οδό Αριστοτέλους μέχρι την Λεωφόρο Πεντέλης σε μήκος δηλαδή 650 μέτρων (ανά 25 μέτρα) με κλισίμετρο και γεωδιαιτικό σταθμό όπου διαπιστώθηκε ότι τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά της στροφής είναι εντός ορίου μελέτης και απολύτως ικανοποιητικά.